Blogg

Jag hör vad du vill, men jag ger vad du behöver!

22 januari 2015

Till nyhetsbrev 270

Core hit och core dit,,, va fan ä r core och vad ska man ha den till. Frågan kom från en ny kund och jag tycker att den är synnerligen befogad. Vi som är initierade och på något sätt jobbar i branschen eller som har god träningsvana tror oss veta. Men för alla andra, de som har behovet av att stärka det vi kallar core vet sällan vad det är och hur den ska tränas.
Helgen tillbringade jag med mycket duktiga PT’s från Uppsala. Jag höll en föreläsning och en praktisk workshop för dessa i ämnet -Core!.
Gänget från Womens Wellness har tagit steget att avveckla de klassiska och monotona mag och coreövningarna vilket jag tycker är modigt och väldigt intressant. Modigt för att de går mot media och alla ”sanningar” som finns. Intressant för att se hur utfallet blir, hur tas alternativen emot av alla deras kunder.
Min, och även många andras insikt, kring allmänhetens corebild kan beskrivas som torso. Core är kroppen utan armar och ben. Och visst är dessa muskler och dess funktioner viktiga. Men i rörelsen har vi oftast inte större glädje av dem än hur de kan använda armar och ben. Alltså är min bild av effektiv core hela kroppen. Varje led har ett core-ansvar. Och effekten blir inte bättre än hur ”muskeldialogen” mellan alla leder fungerar.

Sett med den insikten blir ju plankan där man ligger och plattar ut svanken en väldigt märklig övning. Hållningen är krum och utmaningen är att ligga så länge som möjligt,,,, varför?
Situp där vi ligger och guppar upp och ner i olika tempon,,,, varför?
Svarar du uthållighet, kontroll och sex-pack? Det kan du få det med ett stort antal övningar som utmanar den inre dialogen på ett mycket mer effektivt sätt. Ett sätt som av de flesta upplevs som roligt och utmanande.

Så när kunder eller nyfikna säger till mig att de vill lära sig traditionell planka eller situp blir det blankt nej.(utom vid viss rehab) Istället ger jag rörelser där större delen av kroppen utmanas på ett naturligt effektivt sätt. Det som är så fascinerande är att det skapar ett kreativt tänk hos den som får tipsen. Bara av att släppa det låsta och tillrättalagda. Det föder nya tankar och möjligheter. Något som jag tror att man tar med sig ut i livet. Så, ifrågasätt dina övningar. Hur naturligt utmanande är de?. Blir du utmanad i rörelsen eller slåss du mot mjölksyra i en isolerad övning?

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.