Föreläsningar/Workshops

Allt för ofta ser jag såkallade PT’s som förolämpar sina kunder med sitt ointresse.

11 juli 2014

slider_BIM_11

Mitt syfte med detta inlägg är INTE att döma ut kollegor och få mig att framstå som någon som är bättre än andra. Jag konstaterar bara att vissa personliga tränare har missat någon väsentligt. Det finns för många tränare ute på våra gym som skulle hålla på men något annat.

Allt för ofta ser jag såkallade PT’s* som förolämpar sina kunder med sitt ointresse. Något som återkommande får igång mina åsiktsgener är hur många tränare behandlar de överviktiga.

BRÄNNA FETT STILLASTÅENDE?
I mitt senaste gymbesök körde jag mest knärehab och hade då gott om tid till att se mig omkring.  Jag såg bland annat en tränare som körde en kraftig kvinna mindre än vad han pratade. När han väl höll tyst fick hon göra klassiskt isolerade gymövningar som tricepspress, bicepscurl med mera. Han visade kvinnan i detalj hur armbågarna skulle ligga still intill kroppen, fötterna stå i parallell position, blicken rakt fram.

Kvinnan, som såg ut att behöva röra på sig massor, stod nu stil som en mumie,,,,, förutom armarna som sakta sträcktes och böjdes.

På det låååång vila, mycket prat, och så vidare till nästa instruktion som handlade om att röra EN muskel och isolera resten. Tränaren var likgiltig och kunden såg ut som en själslig kopia,,,,helt likgiltig. I min värld ska överviktiga röra på sig för att bränna fett och för att känna glädje som leder till än mer rörelse. Att lära överviktiga isolerade gymövningar kommer längre ner på listan.

SKAPA ENGAGEMANG
Jag tror att resultaten skulle bli så mycket bättre om fler tränare kunde släppa “metod-tänket” och ägna sig mer åt ett engagerat och unikt “individ-tänk” i träningen, vi kallas ju trotts allt “personliga tränare”.

Istället för att framhäva sig själv och en metod verbalt skulle många tränare utvecklas om de började lyssna mer. Vad verkar kunden “gå igång på”?
Om tränaren tittade mer på kunden istället för på sin egen spegelbild skulle tränaren se att kunden har ett kroppsspråk som avslöjar en hel del.
Kanske vissa tränare tittar på sig själv för att de inte riktigt vet vad de ska titta på? och jag kan förstå det till viss del.

LÄSKUNNIG
Att lära sig läsa kroppsspråk tar tid och det kräver ett starkt intresse från tränarens sida.
Samtidigt, vad finns det egentligen att titta på när man sätter sin kund i gymmaskiner som kliniskt skalar bort alla utmaningar och risker och rörelseglädje. (Jodå, man kan visst träna i gymmaskiner ibland, men det bör för en frisk och rörlig kropp vara ett undantag). Det händer inte så mycket av intresse för en överviktig när det kommer till “gymlyftningsteknik”. Jag har full förståelse för att gymmetoden kan skapa 0 energi mellan tränare och kund.

MOVEOOUTMANING
Klart som fan att kunden tappar fokus i takt med att tränarens närvaro försvinner, och omvänt.
Jag har lyckligtvis många tränare omkring mig som inspireras av Moveoofilosofin där utmaning och nyfikenhet är drivande krafter. Det är inte bara den aktive som utmanas i den träningen. Även tränaren måste börja titta på vad som händer. Det ger såväl kunden som tränaren ett fokus och som engagerar och berör.

FRAMTIDEN
Jag tror att duktiga och framgångsrika tränare i framtiden kommer att träna överviktiga på ett mer nyfiket sätt där den aktive utmanas på ett tillåtande och lustfyllt sätt. Det skapar träningskontinuitet och regelbundenhet över tid.

Jag tror att tränare som kan utmana sina klienters unika egenskaper, få dem att känna rörelseutveckling tillsammans med muskelutveckling, viktnedgång och ökad “kondis”, är de som gör skillnad. Och de kommer att ha roligt tillsammans med sina klienter.

Och jag tror det kommer att ske när kunder och grupper inte bara nöjer sig med att ha en tränare utan ställer sig frågan -“vad har jag för tränare och vad ger han exklusivt till just MIG”?

STÄLL KRAV
Har du en personlig tränare betalar du en hel del pengar (för en som anses sig vara bra) och du bör ställa stora krav. Här har du en lista som jag själv skulle använda om jag hade en tränare. (Vilket jag haft inom löpning,,, Och Rubin klarade av samtliga punkter)

Jose’s cheklista, topp 5!

  • Utmanas jag på ett sätt som jag ser framemot?
  • Är träningen sökande och nyfiken (bra för utveckling), eller monoton och upprepande? (ofta tråkigt)
  • Får jag ärlig uppmärksamhet?
  • Känner jag någon utveckling från gång till annan?
  • När jag efter träningen ligger och återhämtar mig – är jag nöjd och upplyft?

*Personliga tränare

1 Comment

Dina kommentarer

1 kommentar

  1. malin skriver:

    Klockrent!!!


Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.