Föreläsningar/Workshops

Vuxnas förbannade dubbelmoral!

08 juni 2014

slider_BIM_22

Kom på mig med att försöka få familjens barn mellan 10-12 år (3 av totalt 6) att titta på en föreläsning som berörde hur illa socker och vete kan göra oss människor.
För att påkalla deras uppmärksamhet utan att vara för påtvingande försökte jag med lite listiga tricks. Jag teatersuckade när de tog upp barndiabetes, och jag ojade mig när de nämnde studier om läckande tarmar som troligtvis leder till cancer. Detta måste väll ändå få barnen att inte vilja “unna” sig lördagsgodis!?
När jag sneglade på barnen satt de med uppspärrade ögon, helt fokuserade,,,,, på sin iPhone. Trotts alla hemskheter som deras godis och vetemat gjorde dem var de helt ointresserade. Jag fick nu glädje av min intränande reflex att inte reagera för snabbt. Jag tog ett steg tillbaka och tänkte -Varför? Varför är de ointresserade? Våra barn får anses vara normalsmarta för sin ålder, de har sina toppar och dalar, precis som sina föräldrar.

Plötsligt kom insikten. De är ointresserade för att de ska vara det. Barn ska kunna lita blint på oss vuxna,, eller borde kunna göra det. Inget annat däggdjur på jordens yta skulle med vilja pumpa i sina barn så mycket skit som vi människor gör, undantaget råttor som bor i storstäder.

Som det är nu litar de på oss. De gör som vi gör, äter det vi ger dem (och ibland lite till) och de mår jäkligt dåligt av det redan i tidiga åldrar.

Vuxna skapar barnfetman- inte barnen!
Vuxna skapar barnpassivitet- inte barnen!


Vuxna skapar behov av barnpsykiatri- inte barnen!
Vuxna ger barn drog-alkoholproblem- inte barnen!
Vuxna slår, och trycker ner, sina tillkortakommanden på sina barn- inte barnen!

Det är ingen trevlig ålderdom vi ger till våra barn. Det är inga skonsamma kostnader vi skänker samhället i framtiden. En redan överbelastad sjukvård kommer inte att fungera bättre. Men förmodligen har vi löst vårdproblemet med att snabbutbilda pressbyråns personal i akut passivitets och felätsvård. Lite som MC Donald gör när de “legaliserar” sin dåliga mat/matlära med barnsjukhus och att sponsra stora tävlingar och mästerskap.

Så istället för att försöka lära barnen att inte falla i våra medvetet skapta fällor så borde vi istället ta vårt vuxenansvar och bli de förebilder som de förtjänar.

Vi måste sluta med vår förbannade dubbelmoral där vi ger dem skiten vi sen vill att dom ska sluta med. Vi kan inte skapa en passiv barndom där vi ständigt säger åt dem att sitta still och fokusera när vi sen vänder på retoriken och vill få dem att lyfta på rumpan som tonåring.

Vi vet hur man skapar bra mat- vi borde börja ge våra barn maten.
Vi vet att barn mår bra av att röra sig ofta- vi borde skapa en skola som ger dem utrymmet.
Vi vet att barn som ska bli bra vuxna behöver föräldrars kärlek och närvaro- Vi borde börja ge dem det nu på en gång.
Och vi kan inte skylla på någon, eller något, annat än oss själva.

Vi vet så mycket, ändå gör vi så lite!

4 kommentarer

Dina kommentarer

4 kommentarer så här långt

  1. Läs gärna! Jag känner hela tiden att vi lurar våra kids när vi inte lägger mer tid på att faktiskt ge barnen äkta ren mat och mer fysiska roliga aktiviteter tillsammans… det är ett hårt jobb att hålla koll på allt som gömmer sig i maten idag och det är svårt ibland att ha tid att vara tillsammans med barnen utöver det rent praktiska med läxläsning, matlagning och familjen AB. Jag försöker. Jag tycker att jag är bra på det. Men samtidigt får jag dåligt samvete. Samtidigt känner jag mig otillräcklig. Men det är MITT ansvar – ingen annans!

  2. Hur delar man artikeln förresten? Hälsningar Cathrine Tibbling

  3. Henke Råssmo skriver:

    Mycket bra skrivet håller med dig men varför skall vi skapa rörelseutrymme i skolan bara, jag tycker att vi skall skaffa det utrymmet inom familjen också.

  4. Erik skriver:

    Bra inlägg, men vad hette filmen du pratar om? Vill titta på den.


Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.