Föreläsningar/Workshops

Ungdomar är jävligt lata!!

30 januari 2014

slider_BIM_22

Det generella påståendet kan inte vara nytt för någon, kanske håller du med, och kanske har du sagt något liknande själv. Många av oss vuxna förstår inte hur de tänker. “ När jag var liten då var vi minsann ute och lekte,,, minsann!

Vad som fascinerar mig är att vi generaliserar när vi diskuterar barn och ungdomars hälsa så till den grad att vi inte vet vad vi pratar om.

Fler står bakom vågen att barn och ungdomar ska träna!

För att få ordning på deras rörelse och träning som främst ska få dem välmående och friska måste vi reda ut två sönderslitna ord, -träning, och -hälsa.

Vad är egentligen träning och hur ska den bedrivas. Vilka behov har ungdomar idag? Jag ser fler bottnar. Rent fysiskt måste de utmana sina nedärvda egenskaper som skapar lust. De ska alltså få leka mycket. Här faller mycket bort som har med organiserad idrott att göra. Vi måste tänka om nu när vi ser att idrotten blöder i takt med att ungdomar lämnar den för något annat. Vi måste tänka om när vi ser att kommuner pumpar in miljoner i rörelseprojekt och använder SAMMA idrott som fått barnen att lämna idrotten. Är det inte bara idioten som återupprepar på samma sätt och hoppas på förändring?

Jag tror inte att helhetslösningen ligger i att kommuner erbjuder gratis fotboll, basket, med mera. Det är ett bra initiativ, vissa familjen med väldigt tight ekonomi förtjänar sådana aktiviteter.

Men vi kommer ingen vart med kärnproblematiken, ungdomar blir alltmer passiva.

Jag vill påstå att ungdomar väljer andra alternativ av en anledning, FÖR DE HAR LUST!

Det spelar uppenbarligen ingen roll att vi upplyser dem, de har ingen lust. Idag vet de hur bra det är, men de har ingen lust.Statistiken visar hur idrotten tappar ungdomar i takt med att de åldras från 7 år. Sedan uppstår ett passivt vakuum innan de dyker upp i träning/gym/fitness branschen. Väl i den branschen talar vi om dem hur de ska träna tekniskt och korrekt, tillrättalagt och organiserat. Vi ger dem fiktiva mål som inte har mycket med livet i övrigt att göra. De ska sträva efter siffror och repetitioner. Bra så, men sällan skapas LUST. Det sägs att människan och även ungdomar är lata. Inget kan vara mer fel. Människan är som alla andra däggdjur när det kommer till rörelse.

De rör sig så lite som möjligt för att uppnå ett resultat. Jag kan se tre undantag när däggdjur rör sig mer än vanligt. När de jagar, eller blir jagade. Och när de LEKER. Och leker gör de för att de har LUST. Lustfylld lek tenderar vara spontan och utmanande, samtidigt individanpassad. Den är varierad och icke liksidig i sitt utförande. Det linjära träningstänket är utbytt mot ett organsikt rörelseinferno som anpassas och som växer med en nyfiken aptit som är hur naturlig som helst.

Vad jag vill få sagt är att det finns massor av mark som inte provats på bred front. Den gränslösa träningen kan, och kommer att vara framtiden för att aktivera ungdomar. Det har vart så i miljoner år och behoven finns kvar i oss. Och jag är otroligt tacksam över att få möjlighet att jobba med ungdomar och deras träning.

Hälsan då? slitet uttryck som kan innefatta allt från Alvedon till tåhävningar.

Jag skulle vilja säga att ungdomars hälsa bör stavas a t t i t y d! Ger vi ungdomar allsidiga, utmanande rörelser och samtidigt en attityd som får dem att bli lösningsorienterade är mycket vunnet. Kan vi med gränslös träning och rörelser visa dem att ALLA kan, bara på olika sätt, är mer vunnet. Kan vi ge dem nya mätvärden, typ -känna efter, så får vi insiktsfullare ungdomar.

Kan träningen skapa riktlinjer för livet kan vi lära ungdomarna att det finns mycket att göra och utveckla, att vi alla är unika. Att vår kropp är unik och den ska vårdas med kärlek.

Och de som ska visa hur det ska gå till är DU, JAG OCH VÅR GRANNE!

 

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.