Föreläsningar/Workshops

Nu får ni f.* ta ert ansvar Friskis!

09 oktober 2013

Nu kan jag inte hålla käft längre. Vet att det är otaktiskt med tanke på att jag kanske kommer att förlora vissa uppdrag. Men på andra sidan finns förhoppningar om att kunna starta en process som styr våra barns framtida träning åt rätt håll, och det är värt ett par uppdrag och mer därtill.

Som medlem i Friskis och svettis tar jag fram min civila rätt att ifrågasätta.

Älskar er vision att vi tillsammans ska göra Sverige friskare. Men hur tänker ni då när ni låter ungdomar misshandla sin rörelseapparat i isolerade maskiner och uråldriga gymrörelser som kommer från Arnolds fornstora dagar.

Att träna är ingen garanti för att bli frisk. Det kan bli raka motsatsen. Värdet ligger i hur man tränar. När ni sänkte åldern så tog ni samtidigt ett än större ansvar för våra barn. Men jag ser inte att ni tar det när ni kastar in dem i en främmande gymmiljö som ni idag gör.

Tar ert ansvar slut när ni säljer ett skattesubventionerat träningskort?

Jag vet att ni erbjuder något ni kallar instruktion. På det 5-6 anläggningar jag har studerat er ungdomsträning är styrketräningen vansinnigt föråldrat och den ligger i linje med den muskelträning som sen kan kopplas till steroider och andra osunda preparat.

Istället för att främja ren muskelträning ska ni stimulerad belastad rörelseträning. Istället för affischer som beskriver säker stretching!? ska ni skriva om fördelarna med rörelser, och rolig utmaning som OCKSÅ bygger muskler, fast på ett naturligt stimulerat sätt. Och visst, ibland skriver ni om det, men vart ser man det LIVE?

Ni bör även vara vakna på osäkra ungdomars flockbeteende. I urminnes tider har osäkra män och kvinnor av olika anledningar sökt sig till styrka, så även nu.

På friskis går nu många grabbungdomar omkring i grupper som hålls samman av attityd. Ledaren är den som är störst, de andra hänger på. Tjejerna hittar vi hårt sminkade i minimala kläder ståendes på lobotomerade ”förbränningsmaskiner”. Effekt: en grabb kör på en maskin, 3-4 stycken hänger på maskinerna runtomkring. Tjejerna skaffar sig ett dåligt rörelsemönster och en än mer osäker självbild när de granskas hårt av alla grabbar (som vilar när en tränar. )

Det i sin tur gör att andra, oftast vuxna, surar då många maskiner är passivt upptagna. Detta fenomen bygger inte broar direkt, snarare än mer attityd. Eftersom det nu får anses vara bevisat och bekräftat vad ungdomar behöver bör ni se över ert ansvar och omgående agera. Ungdomar behöver varierad och stimulerad träning som utvecklar rörelsapparaten på ett roligt och fördomsfritt sätt.

Vad är då bättre än gruppträning? er kärnverksamhet! Se till att utveckla gruppfysträningen. Låt oss skicka in våra ungdomar till en träning som fostrar sunda rörelser och kloka tankar.

Vet inte om det är en strategisk plan eller ett dåraktigt misstag som gör att ni i allt större utsträckning faller in i den kommersiella gymcirkusen. Jag börjar höra samma ”grodor” från era instruktörer som från den kommersiella sidan. ”bodypump är säker träning”, ”isolerat är säkert”, ”deffa”, ”högintensivt, tungt och hårt” ger resultat och så vidare.

Nu agerar jag så ingen tycker jag bara sitter och snackar. Och eftersom jag gillar Friskis i grunden engagerar jag mig istället för att titta åt andra hållet.

Söker därför tjänsten som borde finnas.                                                                                                                                                       ANSVARIG FÖR DEN GRÄNSLÖST FUNTIONELLA UNGDOMSTRÄNINGEN I GRUPP.

VISION: Skapa en ”plantskola” som fostrar morgondagens vuxna i en sund och naturlig träning. Med en helt ny instruktörspedagogik skapa nya värden och attityder hos deltagarna.

MÅL: Skapa ett flertal belastade rörelsepass som utmanar och engagerar ungdomar till sund träning, skön självbild, och en positiv attityd. 80% av ungdomarna ska bort från gymmet och in i gruppträningen. Grupperna ska innehålla 50/50 killar/tjejer.

RESULTAT: Insiktsfulla ungdomar som har lärt sig hur kroppen ska stärkas i rörelsen. Hur man blir stark på ett naturligt sätt. Ha en sund syn på kropp och dess utseende.

Halvtidstjänst som även inkluderar att inkludera Friskis duktiga instruktörer i ett engagerat ungdomsarbete.

Lön: 20.000:-/ mån

Projektlängd: 2 år

Start: Omgående

32 kommentarer

Dina kommentarer

32 kommentarer så här långt

 1. Sanna skriver:

  Du kan inte ha mer rätt José!
  Jag håller med dig till 100%, ska man ge bort något ( idet här fallet träningsmöjlighet till ungdomar) så ska man ge bort något fint och genomtänkt.
  Är övertygad om att du skulle passa perfekt!
  Mvh
  Sanna

  • José Nuñez skriver:

   Tack:-) Det finns många som skulle kunna göra stort där, och jag skulle gärna prova:-)men det lär ju inte hända;-)

 2. Peter Wigert skriver:

  Hej José,

  Tack för ditt engagemang i Friskis&Svettis träning! Hör av dig till oss om en tid när vi kan ses på en kaffe och snacka mer. Vi håller till centralt i Stockholm vid Fridhemsplan.

  Bästa hälsningar
  Peter Wigert
  generalsekreterare Friskis&Svettis

 3. Mirian skriver:

  Hej Josè

  Håller med dig i allt. Dålig attityd och folk sitter och ockuperar maskinerna. Den traditionella gymträningen med maskiner är inte kul.Man tröttnar! Har därför valt bort det och försöker på egen hand. Men man behöver ju inspiration och glädje! Och det här gäller ju alla, inte bara ungdomar. Hela Friskis skulle tjäna på att skrota sina maskiner, eller börja använda dom på det sätt som ni gör. Ni verkar ha tusan så mkt mer roligt och göra träningen varierad och kul på BIM. Underbart att Friskis generalsekretare vill träffa dig, så att det kan hända nåt porsitivt!!Ni har uteträning, är det bara att dyka upp ikväll i Vitabergsparken och ta med kontanter?

  Mvh Mirian

  • José Nuñez skriver:

   Ja jag ska träffa ledningen för friskis förutsättningslöst. Vi får se om eller vad som händer. Ja, uteträningen är alla välkomna till. Jag har börjat i mindre skala och ska inom snart utbilda fler ledare för att kunna utveckla. Tisdag och Torsdag 18:00 i TANTO under Liljeholmsbron kör vi. Riktigt cool miljö som gör att vi kan köra ute oavsett väder:-) Du, och alla andra, är mycket välkommen. VI kommunicerar genom FB:moveoo by bim

 4. Ulrica skriver:

  Heja José. Action by doing. Du borde bli idrottsminister/ Ulrica

  • José Nuñez skriver:

   ha ha hmmm, Lite väl många ”gubbar” som är fastkedjade vid åldriga kulturer där. Hoppas jag med andra kan skapa krafter som påverkar från ett annat håll. Tillsammans blir vi starkare sa väll Bamse:-) Men varför inte;-)

 5. Jonas Kihlman skriver:

  Vi ska inte ”hålla käft” om saker vi tycker är fel, det ska upp på ytan och diskuteras, läser därför med intresse dina åsikter och tycker du ha en del poänger. Även jag är medlem i Friskis&Svettis och måste erkänna att jag dock har svårt att helt hålla med dig i alla delar och känner mig lite främmande för den bild du målar upp.
  Jag delar din åsikt att vi ska bort från ren muskelträning framförallt hos ungdomar. Det är viktigt att våra yngsta medlemmar först får en bra kroppsuppfattning och kontroll på sin kropp, innan de jobbar med att bygga muskler. Men jag vet samtidigt att det är just byggandet många, framför allt killar, vill åt och anledningen till att de börjar träna. Här har vi en svår men väldigt viktig balansgång att ta ansvar för.
  Jag tycker till skillnad från dig att vi på Friskis&Svettis tar vårt ansvar där vi jobbar med att hitta rätt väg. Ungdomar, väl medveten att jag nu generaliserar, är idag rätt osäkra och vill ogärna sticka ut. Att vara som alla andra och smälta in är en viktig del bland yngre tonåringar – behovet av trygghet är stor. Att vi då inom träningsindustrin från dag ett kommer med den ena fantasifulla övningen efter den andra som är uppbyggda så att du ska misslyckas i början (då du lämnar din trygghetszon) är för många ett för stort steg att ta med en gång och deras inspiration att börja träna försvinner i takt med tryggheten.
  Min personliga övertygelse är att det du kallar för ”lobotomerade förbränningsmaskiner” och maskiner i övrigt alltid kommer finnas på våra gym, men att delen där vi jobbar med det som slarvigt (och ibland felaktigt som du belyst i ett tidigare blogginlägg) kallas för funktionell träning kommer växa och snart ta överhanden.
  Friskis&Svettis har helt gjort om sin utbildning inom gym och har börjat arbetet att gå från gyminstruktörerna som ger skandaliserade pass (oftast i maskiner) till att bli individuella tränare där träningen läggs upp efter individens önskemål och förutsättningar. Hur konstigt det än kan låta är detta lite av ett systemskifte och det tar tid för det att sätta sig ordentligt hos alla. Friskis&Svettis har som målsättning att gymmen ska vara en lekplats där man vågar ta ut svängarna och testa nytt istället för ett ”traditionellt gym”. Vi har hos oss i Höganäs kommit en bra bit på väg, men har lång väg kvar innan vi helt når i mål. Det finns fortfarande mycket tradition i ”väggarna” och inspiration till annan träning än den vi förespråkar kommer även utifrån. Vi i Höganäs föreningen (och även det jag hört inom hela Friskis&Svettis) jobbar hårt med att ändra attityder hos oss själva och i samhället i stort och måste ge oss en klapp på axeln att vi kommit en bra bit på vägen – det är mer än ”läpparnas bekännelse”.
  Jag vet att många av de träningsupplägg vi idag ger till ungdomar och andra som vill börja träna i gym idag till stor del baserar sig rörelsemönster istället för på enskilda muskler. Steget från isolerade maskiner har börjat och vi ser idag i vår förening ett behöv av att köpa in fler kettlebells, rundstavar och andra leksaker.

  • José Nuñez skriver:

   Tack för ditt svar. Som jag sa på FB så uppskattar jag detta och ser med tillförsikt på hur allt ska utvecklas, blandannat på Friskis:-)

 6. jonboog skriver:

  Hej José!

  Hårt, konkret och tydligt!
  Det jag VERKLIGEN gillar är att du kommer med förslag på lösning.

  Som du säger är de många som både snackar och gnäller men inte beredda att agera…

  Kör hårt och lycka till!!!

 7. Anna skriver:

  You go José – jäkligt insiktsfullt!
  /Anna
  som haft oerhört roligt i den funktionella gruppträning du utvecklat på Bodies in Motion – i sex år. Hoppas ungdomarna hittar den träningsglädjen hos F&S!

 8. Teresa skriver:

  Kunde inte sakt det bättre sälv!!!
  Reagerade väldigt starkt åt att åldern sänkts!! Sätt flera unga tjejer och killar utföra övningar inkorekt och inte en enda instruktör i sikte som kan hoppa in och visa dem hur man utför dem korekt…. USH!

 9. Mikis skriver:

  Dina metoder och Friskis spridning – det kan bata bli hur bra som helst!!!

 10. Roberth skriver:

  Vad är det för fel på muskelträning då? Om den görs rätt och man verkligen får in i skallen på ungdomarna att det inte är vikten som är avgörande.

  • José Nuñez skriver:

   Tack för en enkel, bra och befogad fråga:-)
   Inget är fel. Först när det ställs mot mål och behov. Många säger sig ha som mål att få större muskler. Många vill ha det till ett högt pris i form av droger med mera.Frågan är hur media styrs ungdomars önskan att få större muskler. Rätt mycket är jag rädd. Det finns en stark ungdomstro/känsla av att muskler ska ge trygghet och bekräftelse. Något de förr eller senare inser är fel. Kikar vi kort på ungdomars behov så är det att få musklerna aktiverade ihop, inte storleken av den. Alltså förespråkar jag visst muskelträning för ungdomar. Jag ogillar hur vi generellt lär ungdomarna träna muskelträning. Jag vill mena att vi generellt gör det på fel sätt. OCH detta är inte på något sätt unikt för Friskis. Jag förespråkar en naturlig träningsutmaning som aktiverar sådant som har skapat människan och dess funktioner. Det visar sig alltmer att det även påverkar hjärnan och vår totala funktion, något som ungdomar har stort behov av, även vuxna. Jag ogillar alltså klassisk ”lyftaskrot” träning som är isolerad och statisk i sitt utförande och förespråkar träning där vi belastar rörelsen och dess utmaning när det roteras och gärna på oregelbundna och instabila underlag. Jag kommer med tiden lägga ut fler exempel för nybörjare och elit samt för alla däremellan:-)

 11. Roberth skriver:

  Men med handen på hjärtat hur många 16 åriga grabbar ser du dig framför dig som vill köra träning med bollar? Du är säkerligen vältränad men i deras ögon ser du nog tyvärr ut som en sparris. Som du säger media sätter upp saker dessa ungdomar aldrig kan nå. Jag vet 18 åringar som ska börja dopa sig. De har knappt fått hår därnere och vill börja dopa sig. Det är galet. Men som sagt jag tror mer att unga tjejer skulle gilla din träningsform. Killarna får du nog muta.

  • José Nuñez skriver:

   Alla tycker vi olika, och så ska det vara. Jag talar om breda begrepp och behov för våra ungdomar, inte vad en mindre grupp tror sig vilja behöva. OCH DET ÄR ETT STORT SKEPP ATT VÄNDA! Det största problemet är inte de som tränar fel, det är de som inte tränar eller rör på sig alls, de som mår dåligt och saknar motivation och lust. Jag vet att jag kan påverka ungdomar som anat ordentligt på sniskan för jag har gjort det, mest grabbar, och ofta med boll som ett av redskapen. Jag vet att jag kan träna elitidrottsmän men min träning, för jag har gjort det. Idag tränar jag tuffast poliser och tidigare militärer och oftast män. Så visst går det, och vågen har börjat rulla, och snart får vi fäste med ett bredare träningstänk som även inkluderar en sundare livsstil. Anledningen till min övertygelse är 30 år i fitness och träningsbranschen och inom idrotten samt behovet som människan har idag,,,, vi måste ändra riktning och det gäller även vårt sätt att träna.

 12. Roberth skriver:

  Ja hela samhället är sjukt värdelös mat i skolorna och datorn eller paddan som bäste vän. men lycka till

 13. Ninni skriver:

  Jag håller på dig!! Är det någon som kan få ungdomarna att se glädjen och meningen med träning så är det du!!

  • José Nuñez skriver:

   Tack Ninni:-) Vi är dock starkast tillsamman i detta. Vet att det finns galet mycket bra att göra och många fantastiska människor som kan bidra. Stolt och glad om jag uppfattas som en del i detta:-)

 14. blossom skriver:

  Jag läser aldrig bloggar. Hopplöst omodern jag vet, men det finns bara inte i min värld. Men av någon anledning gick jag in och läste denna. Naturligtvis för att jag också brinner för våra ungdomar. Heja dig José! Du är modig, har alltid gått din egen väg med de bästa av intensioner och stark övertygelse. Om det är någon som kan få de ”tuffa” killarna att träna rätt så är det du. Ett möte med dig räcker. Du är på riktigt och det känner dem direkt. Under de snart 20 år som jag varit i branschen, och känt dig, toppar dina pass fortfarande listan över de roligaste och tuffaste passen. Som en liten bonus dessutom de som ger allra bäst resultat. Så Friskis, om José ger er lillfingret här, se för f*n till att ta hela handen. I´m right behind you J. Lets kick som ass!!!:))) / Blossom

  • José Nuñez skriver:

   ha ha Goa du, ditt inlägg stärker:-) Hoppas att jag får till nästa projekt under Liljeholmsbron som jag planerar. Då blir det clubbim upphöjt i 100 för såväl vuxna som barn och allt däremellan. Vore superkul om du kom förbi vid tid och tillfälle. Vi hörs och syns säkert inom kort;-) kram

 15. Stefan skriver:

  Hahaha

  20.000 kr för en halvtidstjänst på Friskis&Svettis?

  Den var bra José :o)


Trackbacks/Pingbacks

 1. Visst kan barn träna i gym, också! | José bloggen - 17 november, 2014

  […] kan träna i gym. Fråga bör ställas om! V A D ska barn göra i gym. Jag har tidigare vart lite kritisk mot Friskis vilket tog hus i helsike. Men jag lyfte problemet med kärlek. Är ju själv medlem och kör med […]

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.