Föreläsningar/Workshops

Tygla hästarna med MoveooPeak

26 september 2013

Till nyhetsbrev 270

Vem kommer inte ihåg stationsträningen på skolgympan? Själv gick jag i en skola som hade en rätt traditionell gympasal med ringar, rep, bommar och ribbstolar. Och med en rektor som ville få ordning på förortskids (Tack Tage Nodemalm) med hjälp av idrottsmän/kvinnor som förebilder var gympan något att se fram emot. Och förmodligen en viktig del i att jag kom att tillbringa större delen av mitt liv kring idrott. Först som aktiv inom boxning och basket, men ganska tidigt också som tränare. Helt klart kom min gymnastiklärare tillika baskettränare Mats Leander att spela en viktig roll i mitt liv. Hans energi och engagemang lever kvar i mig än idag. Nog bidrog han till att jag slipper sälla mig till de idag kriminellt belastade jag umgicks med som ungt busfrö. Och jag tror att detta är något som faller många gruppinstruktörer förbi idag, att vi inte bara skapar mjölksyra och träningsvärk, vi påverkar människors liv.

I min kontakt med ledare, och blivande ledare, tycker jag mig sakna insikten som ger oss möjligheter att påverka. Och det ger oss ett visst ansvar. Om vi uttrycker oss fel, uppträder plumpt och ogenomtänkt kan vi sätta spår i människor som klamrar sig fast som en daglig sanning -”jag har provat, det var inget kul. Han/hon var en dålig instruktör” och så vidare.

Vi som ledare bedöms blixtsnabbt av deltagarna och det gäller att vara medveten om det. Då, och först då, kan du som ledare börja jobba med möjligheterna att påverka individerna på passet så att de påverkar de som lever närmast dem. Jo, det är faktiskt så det fungerar. Som ledare kommenteras vi ständigt. Vad folk säger om oss kan vi själva påverka vilket är en rätt mäktig möjlighet.

Min gympalärare ligger förmodligen med i mitt undermedvetna när jag med mina kollegor fortsätter att utveckla MoveooPeak. Ett träningssystem där du som ledare har fantastiska möjligheter till att gå runt och peppa och prata med de aktiva samtidigt som de tränar.

Eftersom övningarna är utmanande på ett naturligt och tillåtande sätt kan vi som ledare påtala vilka möjligheter som skapas under passet. Jag menar att vi som ledare kan skänka insikt i vad som händer under utmaningen.

-”Om hjärnan är kusken, och nerverna tyglar, så är musklerna som skenande hästar”.

Hästarna måste tyglas för att vagnen inte ska hamna i diket när den skumpar fram på den ojämna vägen. Det gäller att få hästarna att göra rätt sak i rätt ordning. Precis som vi måste göra med våra muskler,,,, om vi vill hantera knepiga rörelseutmaningar.

Som ledare har vi möjlighet att förklara vad som händer och vart det leder. Att ett fungerande samspel mellan hjärna och muskler leder till en bättre mental hälsa. Att vi känner glädje när vi utmanar ett naturligt utvecklat samspel mellan hjärna och muskler på ett varierat sätt.

Och för att skapa möjligheter att utmana samspelet mellan hjärna-nerv-muskel har vi i MoveooPeak samlat ihop traditionella redskap som hantlar, stänger, medicinbollar, balansbollar, balansplattor och nya redskap som flex-bar, sandbell, flowin med mera. Vi har inspirerats av stationsträningen från skolan när vi skapar 12 stationer som ska utföras i två varv och där varv två är med nya övningar. Det ger oss som gruppledare en bana med sammanlagt 24 utmaningar där vi ska inspirera, engagera och väcka insikt i de möjligheter som finns med rörelsen.

Det är vad jag kallar ett funktionellt helhetstänk som skapar såväl fysisk som mental hälsa till de som deltar. Leder vi rätt så ger det dessutom ”ringar på vattnet” och vi påverkar även samhället i rätt riktning.

Det är rätt mäktigt!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.