Föreläsningar/Workshops

Sov nu när du har tid!

18 september 2013

sova

Vad är det som gör att så många finner sovandet som något nödvändigt ont? Något man måste göra för att orka dagen. Vad är bättre på dagen? Om upplevelsen lever i hjärna så spelar det väl ingen roll om den upplevs i verklighet eller i sömnen, den är ju lika sann i båda fallen, eller?
Kanske finns det ett obehag kring sömn då den tenderar ha en egen vilja och att det är svårare att ducka för obehagliga sanningar eftersom drömmarna springer fritt.
Ur ett hälsohänseende är sömnen dokumenterat viktig. Vi känner till rätt mycket om våra sömncykler, vilken effekt de verkar ha, men mycket kvarstår att forska kring.
Klart är att vi i dag har ruckat vårt sovmönster till den grad där den sänker vår folkhälsa till källarnivåer. Inte enns den bästa styrketräning kan kompensera bristen på naturlig sömn.
Förutom det elektriska ljuset så hjälper TV, Spel, facebook till att hålla oss uppe efter sund nattningstid.
Varför prioriterar vi vakentid före den helande sömnen som vi så desperat behöver hur ett hälsoperspektiv. Är det samma ”gen” som gör att vi söker evigt liv? Är det längden av liv som är viktig eller vad jag gör av tiden jag får i livet? Är det viktiga att vara vaken så jag kan fylla timmarna med TV och chatt eller sömnen som ger mig bättre möjligheter att leva fullt ut när jag är vaken?
Frågor utan svar!
Vad vi dock kan konstatera är att vi är det ända däggdjur på jorden som dissar sömnen med samma regelbundenhet som vi önskar att vi tränade.
Mångas ursäkt är att det inte går att sova. Jag kan inte sova! Men det förhåller sig med sömn som med mycket annat i vårt snedvridna välfärdssamhälle. Man måste anstränga sig, man måste träna. Lagen om upprepning gäller även här. Att hitta nya mönster och förberedelser för att optimera sömnen borde vara ett gymträningskoncept på alla anläggningar som jobba med friskvård.

Så! våga sova för att orka vara vaken fullt ut!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.