Föreläsningar/Workshops

Är du helt rökt?

26 april 2013

cancer-lungcancer-lungor14

Rökare, vad är det för fel på er?
Med risk för att halvera min vänskapskrets på facebook så skriver jag ändå från hjärtat utan takt och fason.
Droppen som fick det att rinna över var när jag stod och väntade på pendeltåget mot Sollentuna. Perrongen var full av människor som ”paktat” sig i ett kollektivt självmord. Helt obekymrade stod de med cigaretter i mun och drog med oss andra livsbejakande människor i sitt förfall. Hur fan tänker ni?
Inte nog med att ni förpestar era egna lungor, ni drar med oss andra, barn som vuxna, hur känns det? Tänker ni ens på oss andra?
Ni har fått mig, och många med mig, att överge alla mysiga uteserveringar. Man hinner knappt sätta sig vid en terras innan ni kommer och pestar ner luften än mer, hur tänker ni?
Kom inte dragande med att det är svårt att sluta, att vi ickerökande inte förstår suget och så vidare. Ta ihjäl er själva och ge oss andra en större chans att överleva.
Jag lever med en fantastisk kvinna som jobbar inom den palliativa vården. Att höra henne beskriva kolpatienters lidande, hur svårt de har att andas, hur deras kropp förändras på ett otroligt plågsamt sätt innan döden så befriar dem från lidandet gör mig än mer oförstående till rökares beteende och existensberättigande.
Varför suger ni inte i er ert gift genom rökfria nikotin alternativ? Har ni tagit er en ordentlig funderare över det? Kanske är det inte nikotinet ni är ute efter. Kanske är det ett socialt mönster som ni inte klarar av att bryta? Ett mönster som får er att tillgodose er kropp med giftig rök. Narkomaner ska visst få egna sprutor för att hindra spridning av sjukdomar, kanske ska ni få tätsittande huvor som ni trär över huvudet när ni måste röka bland oss andra för att minska spridningsrisken av för tidig död?
I skrivande stund kommer jag inte på en enda ”rökarvän” som är en dumskalle, möjligt att jag glömt någon. Ändå så väljer de att alliera sig till denna självmordssekt.
Kanske röken inte bara förstör de unika andningsorganen. Kan det vara så att röken smiter upp genom hitintills okända kanaler genom näsan in till den känsliga hjärnan? Att röken väl där tränger in i ett litet hålrum vi inte visste fanns och där tar död på en samling hjärnceller som i god vigör skulle få oss att tänka på omvärldens invånare. Vi lägger ner så sjukt mycket pengar på hälsa och välmående samtidigt som vi låter rökare härja fritt ibland oss? Kan inte alla tvingas konvertera till snusning? Nej visst tusan, snusningen vill EU lobba bort samtidigt som de pratar tyst om rökningen. Gissar att 97% av beslutgubbarna själva är karaktärslösa och sönderlobbade av rökindustrin som skor sig gott på att ödelägga människors hälsa och liv.

Är det inte konstigt att man i ett utvecklat land som Sverige kan få fängelse och böter för en ”snyting” som renderar lite näsblod när du samtidigt kan sponsra staten med skattepengar och försämra massor av människors liv utan någon som helst efterbörd.

Jag tror på fullt allvar att vi skulle få bättre ordning och bättre hälsa om ungdomar fick besöka patienter som låg inför döden med lungor som russin och smärta som saknar motstycke. Att se en människa sluta som morfinnarkoman är ingen cool syn. Jag tror att framtidens vuxna skulle tänka till om de fick känna den ångest som hänger över en människa som vill bli befriad från smärta, skam, och ångest. Insikten över det ”arv” man lämnar till nära och kära i form av lidande och förälderlöshet saknar smärtgränser.
Jag tror att ungdomar skulle omvärdera vissa beslut när de får se en människa desperat kämpa för ett andetag, för att få fler minuter bland oss andra. Ingen normal människa kan vara oberörd inför detta. Och än så länge hoppas jag det finns lite vett kvar bland oss. Och i en bättre värld hjälps vi åt att förinta rökningen från vårt samhälle. Fullt möjligt om alla tar ett ansvar, rökare som passiv rökare. (som det är nu finns inte ickerökare)

Till er som fortfarande vill vara mina FB vänner. Ha en skön och aktiv helg.

7 kommentarer

Dina kommentarer

7 kommentarer så här långt

 1. Farmora skriver:

  Det bästa jag läst på mycket länge, detta borde länkas vidare till Tobaksfakta !!!!

  • José Nuñez skriver:

   Vad snällt sagt:-) Och länka gärna detta vidare. Skulle vara kul med ett bemötande från deras sida.

 2. Thommy Henningsson skriver:

  Fan du skriver som en kung jOSE!!
  Är själv allergick mot rök och ännu mer allergisk mit rökare, jag tror på fullasta allvar att dom är dumma i huvudet som röker!

 3. Maria Reinholdson skriver:

  Jag som är ”farmora” och tänkte länka detta vidare till Tobaksfakta som kämpar med detta stora hälsoproblem … men jag lyckas inte föra länken vidare! Oteknisk och gammal dator . Detta är så bra skrivet att det måste vidare! Inte många som kan uttrycka sig så här !!!

 4. Madelene Bodlund skriver:

  Men vad du härjar med de stackars rökarna José 🙂 Gissar att du har mycket respons i bloggen 🙂 Kul att du har hittat ett bra ställe att uttrycka dina kloka åsikter på. Sköt om dig!! MVH Madelene, Kalix


Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.