Okategoriserade

Framtidens träning ligger i Lagen om upprepning!

27 maj 2012

Jag har snöat in helt på att hjälpa mina kunder med att omprogrammera och korrigera rörelsen. Att bara pumpa volym i en muskel känns lite 80-tal i min värld.

Däremot är jag övertygad om att framtiden ligger i att få utveckla funktionen. Om sedan kunden i fråga vill få volym så bygger jag bara vidare på funktionen med ökat motstånd. Men hur jobbar man då med att stärka och utveckla rörelser.

Ett sätt är att kolla så att det finns balans och kontroll i vissa rörelser.

Men om man vill kolla den gränslösa funktionen väljer jag att kika på rytm och symmetri i rörelsen.

Man kan HÖRA hur en rörelse SER ut, lika väl som man kan SE hur en rörelse LÅTER när en individ rör på sig.

Tycker du att det låter snurrigt? Tänk om, tänk rätt!

Att läsa av en rörelse är precis vad vilket rovdjur som helst gör när det skall urskilja vilket som är det enklaste bytet att plocka i en flock. Efter bara par sekunder kan rovdjuret se om bytet har dålig energi eller har andra funktionshinder.

Precis så försöker jag göra. Jag sätter min kund i rörelse eller i olika positioner så jag kan se, och lyssna, på rörelsen eller på positionens symmetri.

När jag väl ser att symmetri eller rytm inte är som den ska går jag in och försöker hitta de felande länkarna, det är ofta fler inblandade.

Och jag behöver inte veta vad FÄSTE och URSPRUNG på musklerna heter. Jag bryter bare ner rörelsen tills att rytm och symmetri infinner sig. Där börjar vi bygga vidare efter vad kunden har för mål och behov med träningen.

Oftast handlar det om att ”väcka” vissa musklers samarbete till liv. Det gäller att återupprepa och återupprepa samtidigt som att den aktive ska stimuleras.

Det skall ju vara kul att träna, för det man tycker är kul gör man gärna om.

De stimulerade upprepningarna behöver inte vara samma övning, tvärt om så är variation  roligt, men det skall aktivera de egenskaper som skall vidareutvecklas. Kalla det gärna en stimulerad och utmanande lek. Och den fortgår tills att hjärna samt nervernas rörelsefunktion har kopplats om –lagen om upprepning!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.