Föreläsningar/Workshops

Alltså! Stavgång!

23 maj 2012

Det är möjligt att jag sätter livet på spel, att jag vid nästa löpningsrund stöter på ett gäng argsinta stavgångare i spåret och någon ”råkar” slinta med staven.

Men så här vid vårens inträde får jag ofta frågan så jag tar risken att skriva vad jag tycker.

 

ÄR STAVGÅNG BRA?
Om det står mellan att gå ut med stavar eller inte gå ut alls är stavarna bra.

Meeen! Handlar det om en passiv livsstil där enda aktiviteten är att gå en timme med stavar tre gånger i veckan skulle jag vilja att du som känner dig träffad stannar upp och tänker till.

Vad är det egentligen för gå teknik du lär in? För så är det, all rörelse som återupprepas banas på olika sätt, och i olika grad, in i ditt rörelsemönster och det blir en del av dig.

Är stavgången de tillfällen då du rörelse belastar dig så finns risken att det påverkar din övriga rörelsemotorik.

Big deal kan du tycka! Jag tycker -varför chansa? Varför inte gå utan och på ett naturligt sätt?

Tillhör du kategorin som är äldre och tycker att det känns ”tryggare” med stavar lurar du in dig i ett ”rullatortänk”. Ju sämre förutsättningar du har att gå, desto större anledning att GÅ! (undantaget sjukdom och kraftig rörelsenedsättning)

Den dagen du slutar att utmana dina unika egenskaper, DÅ TILLÅTS DU ÅLDRAS!

Är du i gruppen som går för att du läst att det ökar förbränningen? Tänk om, tänk rätt! O M du lyckas få till ett starkare ryggdrag med hjälp av stavarna finns det säkert någon studie som kan säga att du brände någon kalori mer, en kalori som du ändå med en sämre livsstil petar i dig under dagen. Och då har du gått omkring likt en robot i onödan. Sluta istället att peta in konstlade saker i livet och börja lev mer naturligt så skall du se att du får ordning på vikt och hälsa.

Så tycker jag du att stavgång är bra? Nä- jag tycker det är ett krystat och kommersiellt inslag i motionsvärden. Stavar har sin naturliga plats i skidåkning, vilket i sig är en ny rörelse på jorden. Men när vi skall gå, och spring bör vi sträva efter att göra det så naturligt som möjligt.

 

Basta! J

2 kommentarer

Dina kommentarer

2 kommentarer så här långt

  1. Victoria skriver:

    Ojojoj vad jag gillar detta. Nu fick jag insp och mod att speak up!!!! Nu ska jag ta stavarna från alla slöa(men fina:) vänner och dra med dom ut i skogen.

    • bimjose skriver:

      Härligt Victoria! Få dem att förstå det naturliga så löser sig nog allt automatiskt:-)


Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.