Blogg, Okategoriserade

FÖRETAG- Tänk om tänk friskt!!

05 mars 2015

Till businessblogg

Jag har skrivit om det förr och jag skriver om det igen! Träning leder inte automatiskt till bättre hälsa, snarar tvärt om. Just nu har jag anledning att tänka mycket på företagshälsa och de anställdas kreativa välmående. Har hamnat i ett par intressanta diskussioner som berör ”frisvårdspengen”.
Ser en starkt förankrad tradition där företag förväntas investera i friskvård.
Många gör det motvilligt och med begränsade medel. Men betala de gör de.

En intressant fråga är om de någonsin skulle få göra en lika ”blind” investering inom något annat område utan att bli kölhalad vid nästa styrelsemöte.
I ledningssamtal kan jag få höra -”jodå, vi tar vårt ansvar och betalar friskvård”. Jag skulle vilja provocera i syfte att förbättra och säga – ”ni sopar bara ert ansvar under mattan”.
I takt med att allt fler företag anlitar andra företag som ska upphandla träning blir avståndet till vad som egentligen görs än större. Ingen vet ju hur träningspengen förvaltas.
En arbetsgivare kan mycket väl lägga pengar till en aktivitet som leder till ätstörningar, ryggskott, permanenta axel och ryggbesvär. Vår träningsbransch tjänar miljarder på ansvarslösa företag som håglöst betalar ut friskvårdspengar.

Jag minns när jag själv hade gym, det var lilla Julafton varje december-januari när företagen förde över stora belopp. Men de anställda lös med sin frånvaro. Minns att vi gissade på att cirka 20% av de som kom med friskvårdspeng var kvar efter 3 månader. Av de som var kvar gjorde väldigt få saker som bidrog till att allmänhälsan balanserades till det bättre. Vi såg personer som fick nack och ryggont av frenetiskt utförd spinning. Personer som fick ”lyfta skittungt” relaterade problem och så vidare. Väldigt få av de som kom med surt investerade friskvårdspengar blev friskare. Nu får du som läsare läsa lite mellan raderna. Det kan vara fantastiskt bra att träna,,, när du känner till dina behov och vet vad som bör göras för att utmana dessa på ett balanserat sätt.

Håller vi oss till allmänhälsan så har jag massor av statistik som säger att friskusar tränar för att orka med vardagen, för att orka bli gammal. Det låter ju fint, men vad har marklyft, frivändning, bänkpress med vardagen att göra? Behöver jag den styrkan när jag ska hämta barnen på dagis eller bära hem kassar från matbutiken? Behöver jag styrkan från ett latsdrag när jag zappar framför TV’n. Vänn av ordning säger nu att man ska kompensera sin passivitet. Bra tänkt, och så fel! Om du ska kompensera det som du är skapt att göra och som får dig att må bra förstår jag än mindre varför du står framför löpband som är så tråkiga att man sätter en TV framför.

Vi verkar helt ha glömt bort att vår knopp & kropp kom att samarbeta i samklang då vi utsattes för en rad utmaningar som ojämnhet och oregelbundenhet. Under dessa förhållanden sökte vi kontroll och vi gjorde det för att vi hade lust. Det visade sig långt senare att det bidrog till en unik kreativitet och nyfikenhet som nu visar sig ha gått över styr. Det som engång i tiden fick oss att överleva håller nu på att bli vår undergång. (tänker på religion, pengar, makt, datorer, bilar,,, ja du fattar)

Och det är just det där med lust som får mig att vilja utveckla företagshälsan på ett nytt kreativt och framförallt lekfullt sätt. Jag utgår från att människan vill vara glad och frisk. Ser till vad som får oss att bli det, och vips kan vi se helt annorlunda på träning, teknik, och upplägg. In med skratt och fysisk utmaning som påminner mer om det vi gör när vi åker iväg på dyra teambuildingsevent än den strikta och strama rörelse som oftast förknippas med gymträning.
Med ett nytt tänk kan vi få fler att träna roligare på jobbet, hemma och på gymmet. Och med lite finurligt tänk kan vi baka in egenskaper som stärker ansvar, ökar kreativitet och stärker självkänslan hos den aktive. Vi kan till och med få individer i grupper att känna sig sedda, bekräftade och visa dem att de tillför.
Vi behöver en träningsrevolution  i vår del av världen!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.