Blogg

Måstevation v/s Lustivation, jag har löst gåtan!

15 januari 2015

slider_BIM_2

Vad är egentligen motivation. Det var inte så länge sedan man generellt sa att antingen hade man motivation eller ej. Men är det inte så att alla har motivation på olika sätt och vid olika tillfällen. Får man den eller skaffar man sig den?  Vet man när den kommer? Hur känns den?

Själv väljer jag att dela upp motivationen i en skala från ”Måstevation” till ”Lustivation”.

Under Måstevation finner vi energier kring det vi m å s t e göra för att få något gjort. Här styr oftast hjärnan. Här finner vi ofta sådant som inte är naturligt för oss men är nödvändigt för att få vardagen att fungera. Som att gå till ett jobb jag inte gillar, träna ett förbränningspass jag inte gillar men som får mig att hålla vettig vikt, göra läxor kring ett ämne jag inte förstår eller behöver och så vidare.

Kring Lustivationen finns ett glimmer av outtömlig energi och det är hjärtat som styr rytmen. Jag har flow. Här ligger det jag gillar och det som får hjärtat varmt.

Den första energin, Måstevation, får du kämpa med. Spjälkande tankar skapar rutiner som får saker gjorda. (bästa fall). Du känner dig duktig,,,,,,, I Lustivationen känner du dig glad och lycklig.

Lustivationen kommer av sig själv,, eller?

Vänder man tänket och blandar in lite laterala influenser ser man ljuset. Varför inte bara vända sig till det man gillar? Då har jag ju oftare flow.

Här blev det säkert tvärnit för många. Man m å s t e faktiskt göra vissa saker!!!!! Sant, men vilka och i vilken omfattning. Vi vet ju att vi går omkring med självvalda bilder kring vår existens som saknar grund och sanning. Mycket kring det som sägs och sker i vårt liv går faktiskt med enkelhet att ändra. (ja, ja neggo, inte allt)

Men för att göra det måste vi brottas med medärvda gener som vill att vi ska hålla oss till det vi gör. Förr, för väldigt länge sedan var det förenat med risk och fara att provapå oprövade saker. I värsta fall blev jag utesluten ur gruppen eller tog ett beslut som fick mig stendöd. Men hör och häpna, tiderna har förändrats, förutsättningarna är annorlunda. (Vilken kioskvältare:-)

Mitt tips till dig blir att lista upp fem saker som kräver Måstevation. Stoppa dem i en påse med lateralt trollpulver, skaka om. Ta upp det som har omvandlats på ett sätt som kan sättas på Lustivationslistan.

Suger jobbet? Byt direkt utan att tänka för mycket, se till att starta en process som leder dig i en annan riktning. Eller stanna och gör om, byt och vrid på saker och ting för att få förändring,,

Är ditt pass en mardröm? Gå aldrig dit igen! Angrip ditt viktproblem från en annan vinkel. Du kan faktiskt enkelt ändra kostvanor ( shhh, inga ursäkter!)och skita i träningen. Rör dig på ett annat sätt istället.

Min poäng är att Motivation är ett behov som är skapt av m ä n n i s k a n. Och det är allt annat än naturligt. Låter du hjärtat dämpa hjärnans präktiga bräkande så hör du andra alternativ som producerar Lustivation utan ansträngning. V Å G A LYSSNA, V Å G A FÖLJA! Du kommer att finna det lättare att gå upp mörka och kalla Måndagmornar och du får saker gjorda med ett leende på läpparna.

KRAM

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.