Nyheter

Förbannade ungdomsmetoder!

05 december 2014

slider_BIM_22

Blir inte riktigt klok på den betyghets som råder i dagens skolor. Och den genomsyrar inte bara skolorna. Vi känner av den inom träningsbranschen såväl som inom idrottsrörelsen. Gemensamt mönster, många ungdomar passar inte in i testerna och faller utanför. De stämplas som sämre, och de ska botas med mer resurser. Men Ä R de verkligen sämre, eller har de bara andra talanger?

Känner en liten pojke som  just nu har det lite jobbigt med Matten. Det stressar honom, han kommer efter, han känner sig sämre än andra. Hans matte drar ner hans självförtroende.

Varför ska man då fortsätta trycka ner matten i halsen på honom? Jo, för ett system tycker att barn ska kunna matte på ett visst sätt. Men samtidigt V E T vi att man inte kan vara bra på allt. Den lilla killen jag känner är superbra på fotboll. Där lyfter man fram styrkor och finslipar på svagheter. Men när det kommer till match använder man oftast/helst bara det som fungerar. Ser liknelsen i livet. Jag är själv usel på matte, och jag löser det, på mitt sätt!

Vore det inte lockande att skapa en tillåtande skolmetod som är individanpassad? Man jobbar i grupper som en GRUPP/LAG där man hjälps åt mot ett givet mål. Att få betyg som grupp. Alla individer i gruppen har olika talanger och bidrar till betyget på olika sätt. Det vi tar med oss från idrotten är att vi inte gör misstaget med elitsatsning. Vi plockar fram gamla hederliga, ALLA får vara med och “man tar det man har och gör så bra man kan”.

Jag vet att många av er tycker att detta är tokflummigt. Men tänk efter ett varv till.

För många barn mår inte bra av dagens skola, och det i onödan. Och hur viktigt är det egentligen med dagens ämnen? Det finns så många andra sätt att lösa livets gåtor på. Dagens skola PAKETERAR och UTESLUTER precis som på samma sätt som idrotten.

Vi lever i nya tider och vi måste se nya möjligheter. Det gäller skola och det gäller i högsta grad hur vi tränar.

Elit ska absolut få finnas och premieras men det ska inte vara allas påtvingade strävan att nå dit.

Ha en skön helg:-)

Till en DN-artikel

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.