Föreläsningar/Workshops

Onaturliga krav!

25 november 2014

Moveooivardagen

Ibland blir det ett jäkla tjat kring prestation och att man ska bli något. Tycker att vi ibland glömmer bort vår litenhet och hur kort tid vi har på jorden. Mycket av det vi bygger upp kring vår identitet är betydelselöst. Titlar, status och synliga muskler har skapat ett bekräftelsebehov som är allt annat än naturligt.
Ser vi på vår omvärld ur detta perspektiv springer det omkring galet många människor med kostym och magrutor som är helt vilsna. Unga människor försöker maxa varandra i den digitala världen. Idag kan man bli en ung alfahane med 100 000-tals följare om man fotar andras tatueringar eller visar upp när man spelar ett spel!!!! Känns det inte lite som att vi har tappat greppet? Att vi har glömt vad som borde vara viktigt?

Människan är faktiskt skapt för att vara frisk och lycklig vilket är få förunnat. Hur mår egentligen människor som åker hem och slår ner andra människor som har andra åsikter,,, i basket!

Istället för naturlig lycka söker vi den i effektivitet på arbetet, antal timmar i gymmet, kilon som rasar på kroppen men ökar på stången. Vi delar gärna med oss vår stolthet på internet när vi sänkt pulsen i löpspåret. Viktigt för någon? Näppeligen!
Jag tycker det mest skapar stress som får andra att tappa besinningen i sin iver att föröka hänga med i andras tempo.

Och eftersom vi förväntas följa sociala mönster lär vi sällan känna människor längre, bara den karaktär som individen tolkar. Vi ser hur det mönstret skapas redan i tidig skolålder där barnens identitet suddas ut bland kluriga mattetal som ligger som grund för hur barnets duktighet ska bedömas. Få är tillfällena då barnen tillåts vara sig själv, sällan får de utforska sig själv. Men de förväntas att bli duktiga, ansvarsfulla och kunna ta hand om sig själv.
Men har de för mycket spring i benen brister fokus och de förpassas till resursrum med en bokstavskombination stämplad i pannan. Allt för att ett system inte rymmer naturlig olikhet. Betygssystemet ger inte utrymme för individuell utveckling. Idag buntar vi ihop våra barn till själslösa och stressade köttklumpar.

Och barn växer oftast upp till vuxna. Jag tror personligen att det inom varje hysteriskt skrikande och krävande idrottsförälder finns ett litet barn som blev sönderbombad med onaturliga krav som ligger ouppklarade. De frustrerande skriken som ibland övergår till handfasta slagsmål med motståndarföräldrar är inget annat än ouppklarade krav som ligger och jäser.

Jag tror att det kan vara sunt att bära med sig det uppenbara. Vi är ett däggdjur, skapt att inte bli annat än just ett däggdjur. Vi ska äta, sova och leka med varandra inte göra illa varandra.

Nu ska jag ut och skapa glädje med hjälp av gränslös och fördomsfri fysträning- Moveoo!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.