Press

Folkhälso,- sjukvård & idrottsminister, en politiskt slasktratts tjänst.

20 november 2014

Moveooivardagen

En av de senast tillsatta ministrarna fick slatten av det som fanns kvar, idrott och sjukvård.
Känns typiskt och det blottar den prioritering som finns bland makthavare och beslutsfattare.
Vem la ihop idrott och sjukvård? Varför inte friskvård? Idrott och friskvård.
Rätt utförd rörelse bidrar ju faktiskt till en friskare vård.

Nu har man satt en helt okänd politiker att göra vadå?

Risken känns överhängande att han följer i djupt plogade spår. Kulturens makt är som vi vet stark. Jag blir inte förvånad om det kommer att pratas om besparingar och sänkta anslag.
Dom “djärva” drag som ska göras är riskfria och ligger inom en politisk komfort-zon.

Idrott och friskvård borde omgraderas till att bli TOPP 3 på att göra listan. Det handlar ju trotts allt om oss, landets befolkning, vi som försörjer land och politiker. Låt barnen bygga tillbaka lustfyllda skolgårdar så att de kan få tillbaka rörelselusten och kreativiteten. Landet som älskar skatter kan spä på med tvångsbeskattning för uppenbart hälsofarliga livsmedel som godis, chips och läsk. Skattepengarna går till de som främjar uppenbart bättre produkter såsom allt som växer omkring oss. Arbetsplatser lustifieras och välfärden görs mer naturligt utmanande.

Allt är egentligen rätt enkelt.

Skapa ett samhälle som överensstämmer bättre med våra medärvda behov.

Och idrotten kommer inte undan! effekterna av idrottsmiljonerna kan till stor del spåras ned till Elitidrotten som onödigt brutalt stöter bort galet många talanger och ungdomar med rörelsebehov.
Varför har vi så svårt att se på träning som annat än något som leder till en isolerad idrott?
Idrotten av idag har i så många fall blivit så isolerad och begränsad att den är direkt osund.

Barn blir mentalt dränerade av män (typ 96% i denna grupp är män) som klär ut sina egna tillkortakommanden i värderingar som ska leda till B Ä S T!

Barn mår fysiskt dåligt av ensidig träning. Visst, de får bättre kondis, håller sig i vissa fall smalare, får inom sin tid muskler. Men skenet bedrar. Vi vet att de inte mår bättre. Tvivlar du på mig kan du googla in hos de som hanterar barnens mentala hälsa.

Fråga dem som stöttar barn med tidiga slitskador, obalanser och ryggskott.

Alla fritt levande däggdjur följer fortfarande ett vinnande koncept som har utvecklats under 100 000-tals år. Där ser vi spontanitet, utmaning, lust som viktiga ingredienser för fysisk och mental hälsa. Vi skulle kunna bygga en ny parallell idrottskultur med dessa ingredienser.

Själv tänker jag bidra med utvecklingen av Moveoo.

Du som ledare eller/och vuxen kan ta ett steg i samma riktning och utbilda dig till Moveootrainer.
Eller så söker du vidare på egenhand. Det viktiga för idrotten, och samhället, är att det kommer in nya vuxenföredömen med krav och utmaningar som bättre överensstämmer med barnens behov. Nya tränare som levererar en tuff och tillåtande träning som dels utvecklar, men som framförallt, BEHÅLLER ungdomen inom träningen. Nya tränare som är fria i sina tankar och som vågar prova nya övningar som lockar till skratt och lust.

Gabriel Wikström. Folkhälso-, sjukvård och idrottsminister. Du håller i dirigentpinnen. Hur tänker du få oss att må bättre? Vad är nytt, vad leder oss fram? Är du minister med muskler nog för att göra förändring eller glider du med rädd för att göra fel?
Blir otroligt spännande att följa dig och det du gör för det påverkar mig, mina barn, min mor och mina bröder. Min sambo och hennes barn kommer att påverkas. Alla väntar vi med spänning!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.