Press

Vad är funktionell träning?

18 november 2014

slider_BIM_11

Gissa om jag fått många frågor kring detta. Det ända riktiga svaret är
-INGEN VET!

Och då ska du veta att jag för ett par år sedan i en träningstidning vart utnämnt till “okrönt kung av funktionell träning (Skrivet med glimt i ögat, läs artikel här)

När jag själv ska bringa ordning på Moveoo och dess funktionella utveckling har jag tagit till mig ett flertal viktiga fakta om människan och ställer dessa mot övriga däggdjur och deras naturliga utveckling. För min grundinställning är att människan är ett däggdjur med dess förutsättningar och behov.

Det vi kan se är att människan och övriga däggdjur har bekvämlighet gemensamt. Vi lägger ner minsta möjliga energi på att få något gjort. Vi kan härmed döda myten om att människan är lat, hen är bara naturlig. Vi kan då också förstå varför så många har svårt att motivera sig till träning. Dagens belastningsträning är allt annat än naturlig. Vi måste ständigt söka inspiration och motivation. Vi sätter mål för att vägen dit är förbannat tråkig (Vet att jag trampar på tår)

Jag brukar generalisera och dela upp däggdjurs rörelse i tre områden. När vi jagar eller blir jagade, när vi “småpular” och när vi leker. Och det är i den SPONTANA leken vi lär oss allt som har med rörelse att göra, även jakt. Viktigt att komma ihåg det när vi har problem att locka in barn och vuxna i tillrättalagd och statisk träning.

Kan du tillexempel tänka dig en dovhjort kliva upp på ett maskin som motsvarar en hjortanpassad spinncykel för att “bränna” av ett 60 minuters spinningpass? Vi skulle förmodligen vådaskjuta hjorten för att skona den från sina demoner. Men människan pressar sig till underkastelse på en påhittad konstruktion för fysisk förnedring (ajdå, fler tår blir trampade:-)

VARFÖR? Jo, vi tror att det kan kompensera det jag är skapt att göra men inte gör, jag tror att cykelturen kan kompensera för mitt i övrigt passiva leverne?

Men vi glömmer ofta en mycket viktig sak kring träning som handlar om vårt naturliga beteende.

Då däggdjuren söker “enkla vägen och kontroll” görs det i en oregelbunden och utmanande miljö. De tränar ständigt funktionellt!

När människan i vår del av världen söker “enkla vägen och kontroll” gör vi det i en miljö som med sina plana golv, skor, stolar är nästintill klinisk ren från naturliga utmaningar.

En rörelselobotomering som får oss att må dåligt såväl fysiskt som psykiskt.

Människan måste söka sig till organiserad rörelse,,, gym&fitness.

Sett ur detta perspektiv blir det därför helt naturligt för mig att baka in de tre hörnstenarna som Moveoo bygger på. Oregelbundenhet, rotationer och en ständig nyfikenhet kring utmaningen.

Då kan vi iallafall säga att träningen är naturligt funktionell. Den har visat sig locka fram skratt och lust vilket jag tror kommer av att vi alltid har velat göra det vi hade lust med, alltså utmana oss i smått och stort.

Så funktionell träning för mig är den träningen som förbereder mig för det som komma skall. Och vad det är har jag ingen aning om. Därför är det bästa att göra olika säker på ett varierat sätt.

Plötsligt händer det- är du redo?

Vill du leda och göra skillnad för andra? då kanske du är intresserad av vår Moveootrainer-utbildning. (klick)

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.