Föreläsningar/Workshops

Bli ett bättre föredöme!

22 juli 2014

slider_BIM_22

Det var ett par år sedan som jag vart inbjuden för ett rundabordetsamtal hos Moderaterna. Med mig var även “kostläkargurun” Claude Marcus och ett antal representanter från olika organisationer som har med barns fetma att göra. På agendan -Vad att göra åt barnfetman?

Diskussionen kom snabbt att handla om mat. Mat mat och åter mat. I förbigående nämndes att det är bra om de rör på sig. Och när det nämndes var det jag som försökte få fram mina åsikter.

Kände tidigt att detta inte var “mitt samtal”, fram tills jag fick möjlighet att prata längre än 30 sekunder. Fick bra kontakt med några som hakade på mitt spår om ökad rörelse. De höll även med om att ökad rörelse kopplat till att vuxna inte lägger fram det barn inta ska äta är en bra start. Men när jag tryckte på att åtgärdsaktiviteterna borde handla om de vuxna, och inte oskyldiga barn, satt jag åter rätt ensam.

Men jag står fortfarande fast vid min åsikt. BARN FÅR INTE PROBLEM MED HÄLSAN, DET ÄR VI VUXNA SOM GER DEM PROBLEMEN!

Den dagen vi vuxna slutar att kommersialisera våra barn är de flesta kostrelaterade problem borta. Den dagen näringsidkare börjar göra något för människor, även de små, kan det snabbt bli skillnad. Men den dagen kommer inte av sig själv. Kanske kan man lägga förhoppningen till barnens föräldrar? Tufft vet jag av egen erfarenhet. Att få barnen motiverade kring det självklara är en monsterutmaning som innebär att man ska gå emot “allt” som a l l  a andra barns föräldrar ger sin barn. Men nog är det väll fortfarande så att vi ansvarar för våra egna barn?

Vid rundabordet framförde jag mina farhågor kring att det kommer att komma än fler livsmedelprodukter riktade mot barn. Produkter framställda för att vi föräldrar ska köpa dem så våra barn går ner i vikt. Ungefär halva gänget kring bordet var öppet positiva till det. “det är väll bra att det kommer hjälpprodukter”,,, är det undrar jag?

I ett tidevarv då barn tror att morötter ser ut som morotskapslarna på hamburgerkedjorna får vi sätta oss ner och fatta ett beslut. Ska vi leva på ett sätt som överensstämmer med våra behov, alltså på ett sätt som bättre liknar det liv vi levde när vi skapades. Eller ska vi släppa på handbromsen fullständigt och fortsätta som vi gör, rätt in i väggen?

barn

Ska vi fortsätta handla som en tanklös Tellevinken (lelös sprattelgubbe från mitten av 60-talet). När livsmedelsindustrin skapar nya superbarnprodukter så handlar vi blint,,,eller? För det är så nu, nu kommer produkterna som lovar fantastiska saker. Personligen hoppas jag att du, och fler, tänker: är det naturligt och enkelt? Om inte är det förmodligen så att någon tagit fram en produkt för att tjäna pengar på dig då du är lat och initiativlös.

När jag i olika sammanhang resonerar kring liknade frågor börjar många föräldrar himla med ögonen. -“barnen måste ju få unna sig något gott”. Så farligt är det ju inte om man ger dem något litet någon gång,,,, på en fredag,, och en onsdag när det var kalas,, och på torsdag när det var pannkakor och glass,, och ett undantag när mormor tog med söndagsgodis,,,men annars äter han bara lördagsgodis (hela dagen)

Jag Har aldrig förstått och kommer aldrig att kunna acceptera att man ska unna sina barna något som får dem att fara illa. Vi VET att människan blir sjuk av allt dåligt de äter, vet vet det till 100%. Vi vet bara inte hur mycket och hur allvarligt, alltså kör vi på och håller tummarna. Vi vet att ohälsa kostar oss miljarder i pengar och universalt lidande i kropp och själ. Men ändå kör vi bara på.

För oss som inte kan släppa att vi vridit evolutionens utveckling så radikalt och snabbt åt “fel” håll finns det saker att göra. När det gäller barns hälsa och dess eventuella övervikt bör vi snabbt bli ett BÄTTRE FÖREDÖME!

Börja med att röra dig tillsammans med ditt barn, visa hur det ska gå till, och lek fram rörelsen. Lyssna på ditt barn så får du de tips du behöver. Men räkna med att du inledningsvis får lägga din egna  bekvämlighet åt sidan. När det gäller kost och näring får du ovärdeliga tips från likasinnade om du går in på www.aktavara.org

Och du! Små steg åt rätt riktning för dig fram de med, ha tålamod. Börja NU och gör något varje dag så händer det galet mycket bara på någon månad.

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.