Föreläsningar/Workshops

Svenska storstäder legaliserar slaveriet!

15 juli 2014

För ett par dagar sedan slogs något slags rekord när jag var på väg från mitt hem till min PT-studio. Det är en resa på Götgatan som är ungefär en kilometer. På dryga 1000 meter han jag med att räkna till 12 tiggare, 6 uteliggare. Bland de små matstugorna på Medborgarplatsen kravlade en tjej omkring med byxorna neddragna ivrigt letande efter en duglig åder för sin spruta. Jag han även med att se ett antal föraktfulla ansiktsutryck på förbipasserande medmänniskor. Och hade min Tyska vart bättre hade jag förstått vad tyskarna sa om den kravlande kvinnan.

I tidningar och folksamlingar hör jag att tiggarna ska skickas hem, uteliggarna ska bort. Men är det rätt väg att gå? Kan ärligt säga att jag också vill ha bort dem. Ingen ska behöva förnedras på detta sätt. Men vi ska inte gömma dem. Är inte vi ett land stabilt nog att kunna hjälpa folk bättre än så? Kanske inte! Kanske är det därför som det är “behagligare” att låta det som sker på våra gator fortsätta. Kanske får vi som väljer att bo i storstäder vänja oss vid att Sverige blir alltmer internationellt och tillåter folk förnedras på våra gator.

Eller ska vi ta en annan riktning i samtalet kring det som sker och som ingen gillar.

Vad är det egentligen vi ser?. Lätt att skylla på individen som sitter med sin söndertrasade pappersmugg. Men jag tror valet vart ett annat om alternativen fanns. Ingen vill sitta och tigga, ingen vill frivilligt tillbringa natten under våra brofästen inlindad i kartong och fuktiga filtar. Vi vet att den största delen av tiggeriet styrs av en organiserad verksamhet som tar merparten av tiggarnas pengar. Betalar de skatt för det? får de ha en sådan verksamhet i huvud taget? Knappast! Så myndigheter väljer att blunda och släpper därmed gatorna fria för en verksamhet som jag tycker kan jämföras med ett nutida slaveri. Är det OK?

Tror dessutom att det som utspelar sig på våra gator bidrar till att insiktslösa Svenskar utan ansikten stärker sina rasistiska åsikter.

Så, vad att göra? Det är såklart lätt att sitta och tycka när man inte behöver följa upp sina åsikter, fråga vilken politiker som helst. Men jag tar mig friheten att fundera högt.

Om man tog reda på vad en tiggare och uteliggare drar in i snitt gissar jag på att det inte blir många kronor. Skulle inte staden kunna lägga de pengar på gästlöner där de som har behov tar och håller rent på våra gator, målar, sköter om parker och så vidare? Kanske kan de rusta upp våra idrottsplatser. Några kanske kan fungera som ungdomsledare till sommarlediga ungdomar. Eller drar mina tankar åt det rasistiska hållet? Varför ska fattiga invandrare utnyttjas till städjobb och andra lågavlönade alternativ? Bra fråga! Kanske som alternativ till att låta dem sitta och förnedras på våra gator?!?

Andra förslag?

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.