Föreläsningar/Workshops

Plankans vara eller inte vara?

12 juli 2014

013

Efter att jag la ut en länk som var kritisk mot “plankövningen” skapades en liten storm i min mediabox. Jag undrar om inte “plankövningen” är den övning som generellt berör oss mest när det gäller dess vara eller inte vara.

Ni som följer mig vet att jag inte använder den. Är även skeptisk till dess funktion och verkan. Samtidigt säger jag ju att ingen rörelse är fel, endast belastningen och individens förutsättningar och mål.

Men är “plankövningen” en rörelse? Är någon statisk övning att betrakta som en rörelse? Att det ibland, och för vissa individer, finns nytta och indirekt glädje av att göra “plankövningen” råder det nog inga tvivel om.

Men när den görs regelmässigt på gruppass eller monotont från en rysk APP knorrar jag högljutt.

Jag väljer att se träning som rörelser, en bra rörelse är oftast en väldigt vacker rörelse, något som inte kan tas för givet och något som man oftast förtjänar om man tränat rätt.

Tänk dig en rörelse som en inre biomekanisk dialog där hjärnan genom nervsystemet kommunicerar med varje liten muskel. En bra, och vacker, rörelse är en sinnrik och tydlig dialog.

Fler muskler i samarbete kräver en tydligare dialog.

Förstå sedan följande. Under 100.000-tals år har människan tränat in den unika dialog som gör oss unika på jorden. Och då menar jag muskeldialogen som får oss stående, gående och sittande. Musklerna som får oss att kunna visa uttryck med ansiktet, forma stämbanden och göra små rörelser omväxlat med stora. VI ÄR UNIKA!

Tillbaka till “plankövningen”, vad är det för unik dialog som tränas? Vad hoppas vi få ut när vi gör “plankövningen” mer än mjölksyra och utmattad muskel. Vilken rörelse i vardagen påminner ens lite om “plankövningen”?

Det går inte att generalisera och säga att “plankövningen” är helt fel, men jag dristar mig till att säga: -“ det finns galet mycket annat att göra som är så mycket bättre”.

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.