Föreläsningar/Workshops

Är all gruppträning matnyttig och bra?

13 mars 2014

Outdoor hemsidan 1

Låt mig konstatera att alla rörelse är bra,,,, om den överensstämmer med förutsättningar behov och eventuella mål.

Gruppträning förknippas oftast med gym, fitness och föreningars verksamhet. Vad som är bra och dåligt är ett ständigt pågående samtal. Men vi har fler gruppaktiviteter som trollbinder “andra” människor som också bör ifrågasättas, ur ett allmänt hälsoperspektiv. Tänker på fotboll, hockey och andra lagsporter som får många av oss (jag själv inkluderad) att prestera utan sans och balans.

Att svara på vad som är bra och mindre bra är naturligtvis omöjligt och samtidigt ointressant, det är för många parametrar som spelar in.

Jag tänkte föra in ett nytt perspektiv i samtalet kring gruppträning. Låt oss säga att våra olika gruppass är måltider. Vad äter då du? Går du på MC Donald och kör pass med bristfälligt näringsvärde för att andra gör det och de ligger nära till? eller söker du dig till en lokal krog där du finner kocken som tilltalar dina smallökars drömmar. Tycker det är ett intressant synsätt som kan få oss att tänka lite annorlunda kring träning, kanske kan det få oss att “äta” mer allsidigt träning. Äter (tränar) du hemma? Vad ger du för mat (träning) till dina barn? Din Är din träning Ekologisk? Främjar den natur och omvärd?

Generellt tror jag att väldigt många av oss går omkring i samhällsförväntade spår och äter snabbt, billigt och nära. Vi tränar snabbt, billigt och nära.

Vi har lärt oss att förstå hur tokigt det blir med för mycket snabbmat. En gång=ingen gång, men när det blir till en vana uppstår brister.

Få tänker på att träning som förpackas på andra sidan jorden kan vara lika “fattig” på näring. Ett uppstyrt pass som görs samtidigt i hela Europa till samma musik gör ju knappast skada (jo, det finns faktiskt sådana pass), men när det blir ett mönster där vi bara nöter på samma samma övningar samma dagar i veckan uppstår brister.

När maten är snabbgjord och utarmad kan den vara ack så god. Men kroppen har behov av små livsviktiga “näringar” som finns i rikligt lagad mat. Samma gäller i träningen.

Till mina gamla gymkolleogor: Driver du en MC Donalds eller har du en läcker och lokal krog?

Så då till vad jag vill få sagt:-)!- sök dig till vällagad och härlagad mat, lär dig uppskatta det vällagade. Våga prova lite nytt, du kanske gillar det. Sök dig till kockar som använder bra råvaror som används med kärlek och variation. Undvik att bara spring på det som andra gör,,, och oftast utan att veta varför!

Peace out!

 

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.