Föreläsningar/Workshops

5:2 eller 4:1,5 diet? Det är frågan som förbryllar världen…

02 september 2013

Men för fan, låt oss vara vuxna, och låt oss lägga korten på bordet.
Hur kan någon på fullaste allvar tro att 5:2 ” is da shit”.
Finns det ett uns sunt förnuft i ett reglerat ätbeteende som det 5:2 förespråkar?. Varför inte 4:1, 5:3… varför just 5:2.

Det är naturligtvis en medial växthusodlad druva som även den kommer sjunka ihop till ett glömt russin.

Dietister och läkare får medialt utrymme i takt med att upplagorna stiger för dagen. Obetydliga författare kan gnugga nävarna hela vägen till banken efter att snabbt ha knåpat ihop en bok i ämnet. Snabbast med rätt titel blir GURU!

Om den funkar?….. Klart den kan göra, för en och annan, men aldrig för stora massan.

Men vad som är än mer intressant och som borde få störst intresse i media är hur alla välfärdsnarkomaner äter. Under välfärden ligger Livsmedelverket och pumpar ut info som många gånger helt saknar förankring i det naturliga. Vem minns inte alla knäckebrödskivor som skulle ätas per dag? Detta verk pumpar även ut ”lagen om jämna måltider” och att man ska äta efter en pyramidmodell!? Snacka om hjälpmedel som stjälper. Där man pumpar in metoder i ena ändan tenderar sunt förnuft sippra ut i andra ändan.
Vår välfärdskultur fick oss att tro att frukost ska se ut på ett visst sätt medans lunch och middag skulle se ut på ett annat sätt. Säg mig ETT enda däggdjur till som lever på detta sätt…. Precis, det finns inga!

Att 5:2 modellen kan få näring i dietdebatten och att den fungerar, mer eller mindre, är för att vi är skapats under förhållanden där vi ibland åt mycket men oftast åt rätt magert, ibland svalt vi.
När svälten inleds skickar vårt system ut olika signaler till kropp och själ. Signaler som fick upp oss på tårna. Signaler som gjorde oss starka och alerta för att vi på så sätt skulle kunna vara effektiva i vår jakt på föda. När vi väl fick mat åt vi ordentligt varpå vi föll ner i ett narkosliknande tillstånd och vilade upp oss. Aldrig under vår miljonåriga utveckling fanns ett ätbeteende som rekommenderas av Livsmedelverkets dietister och som eftersträvas i det vi kallar välfärd.

Jag tror att vi skulle må väldigt bra av att må lite sämre. Få lite mer hederligt skit in i vardagen. Bort med det konstlade i luft, mat och dryck, och in med sådant vår kropp och knopp är van vid, och skapt för.

VÅGA TRO PÅ DET NATURLIGA!

 

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.