Föreläsningar/Workshops

Nu är jag less på funktionell träning!

30 augusti 2013

Ibland, som nu, står mig diskussionen upp i halsen. Funktionellt som ledet hit och funktionellt som leder dit och ibland leder det rätt ner i diket… med ett brak.
Vi är många som säger oss jobba med funktionell träning, och ingen vet egentligen vad det är. Numera håller jag helt med belackarna som kväker ur sig att det är en fluga, en modegrej, något som hittas på för att branschen vill ha något nytt att sälja in. För visst tusan är det endast en etikett på ett paket vars innehåll vi inte vet något om.

Fortfarande väser fanatikerna om ett arbete över flera leder, fler muskler i arbete, och det är väl bra så. Men hur vet jag att det hjälper individen med en ökad funktion? Visst är det väl så att den träning som ska kallas för funktionell träning är den som visar sig hjälpa individen i fråga med ökad funktion, och det är en väldig massa olika saker som gör det.

För att få kontinuerlig träning säger min erfarenhet mig att man måste ta hänsyn till fler saker än arbete över flera muskler. Vilka preferenser har den aktive? Vilka redskap triggar, vilket tempo, redskap och atmosfär triggar den aktive. Allt blir viktigt! OCH man måsta få ha KUL….. ofta, annars lägger man av.

Hur gör man då i gruppträning. Med en grupp, stor som liten, får man tänka allmänfunktion. Vilka egenskaper behöver stimuleras och aktiveras rent generellt. Här hjälper evolutionen och välfärden oss med viktig information. Sett ur perspektivet att träning är ett sätt att kompensera det du är skapt att göra men inte gör så är instabilitet, rotationer och en nyfiken utmaning mycket viktiga ingredienser. Tre faktorer som får oss att utmana våra eftersatta färdigheter samtidigt som vi stimuleras till välmående och glädje vilket inte är helt fel när man efter ett pass är fylld av mjölksyra och trötta muskler.

Efter veckan som gått kan jag glatt konstatera att min teori bekräftats av ca 200 personer i såväl Göteborg, Södertälje som i Stockholm där de vid olika tillfällen tagit del av våra Konceptpass.

Massor av mail från ledare och deltagare likt de nedan har påverkat till att bli än starkare i min strävan. Detta är vägen att gå när vi utvecklar framtiden träning som jag tycker vi kan kalla gränslös istället för funktionell. Eller så säger vi rolig och utmanande träning. Jag vet, det är lek med ord. Men ord påverkar oss, de skickar signaler. Och hur kul låter funktion egentligen?

Eller anslut dig gärna till Moveoometoden som du garanterat får höra mer om under hösten

Tack för en otroligt inspirerande kväll i går. Om inte Moveoooutdoor träningen lyfter av detta vet jag inte vad. Joses otroligt inspiration och glada men eftertänksamma sätt när han pratar med deltagarna känns så rätt. vi alla kan ta till oss lite av det som känns rätt för oss, och ge det vidare i vår tur. Övningar kommer definitivt att hamna hos deltagarna. Björn Jansson- Gruppkoordinator /gnestahalsan.se

Tack för i går Jose,
En mycket lyckad kväll med bra pass och föreläsning av dig
Jag hoppas att vi snart ses igen under något event eller utbildning.
Gun Källros Gruppkoordinator- Scania

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2019 José bloggen.