Föreläsningar/Workshops, Okategoriserade

Morgondagens gruppinstruktör!

23 april 2013

nya pedagogik

Jag tror vi står inför ett paradigmskifte i sättet att instruera på gruppklasser. Instruktörer som står och skriker i en mikrofon är på väg att fasas ut. Gälla tillrop som drunknar i hög musik är inget annat än ett försök att maskera ett tråkigt och enformigt pass.

Många pass jag iakttagit ser ju ut som en sämre MTV-video. Instruktören kör passet mer för egen skull än för gruppens individer.  Jag tror att vi är på väg mot ett mer pedagogiskt ledarskap där vi informerar informativt på ett inspirerande sätt. Vi ser klassen som en grupp olika individer, och behandlar dem därefter. Det kräver lite omskolning och intresse från instruktören men jag är övertygad om att det är rätt väg att gå. När instruktören kan förmedla ord som skapar mening med träningen kan deltagarna förmedla budskapet vidare till andra. Ord som bekräftar varför man tränar ger kontinuitet och energi. Meningar som ger insikt i den egna rörelsefunktionen väcker intresse för balans, rytm och rörelsesymmetri. Och det fina i ”kråksången” är att det inte kostar något. Det handlar mer om insikt och rätt attityd från den som leder gruppen. Jag tycker att mitt sätt att resonera stärks av den trend vi ser med utomhusträningen. Inga läckra kläder, ingen hög musik, bara massa utmanande träning. I min värld bekräftar det att branschen har skapat behov kring träningen som är onaturliga.

I utomhusträningen klarar vi oss utmärkt utan alla attiraljer. I vår M-Outdoor är deltagarna engagerade, entusiastiska och glada när de tränar stenhårt, och det är utan musik.

Paketeringen kring gruppträning får oss att tro på hög musik, balla namn, coola kläder. Varför det är så ska jag skriva om i en kommande blogg.

2 kommentarer

Dina kommentarer

2 kommentarer så här långt

 1. Thommy Henningsson skriver:

  Håller med dig José!
  Den utvecklingen du beskriver existerar, men inte så fort som man vill alltid, vi har ju kunder som i viss mån också styr detta, förändringar är inte alltid så enkla att genomföra.
  I min klubb, Hälsostudion i Båstad, har vi verkat i den riktningen ganska länge nu, första stegen togs för mer än 10år sen, ut med Les Mills och in med egna program var en bra ”start”, men de mest avgörande faktorn för att lyckas extra bra med sådant förfarande är att minska på antalet ”hobbyinstruktörer”, vi tog bort de instruktörer som endast körde 1-2 timmar per vecka till förmån för professionella tränare, de som har träning som yrke. Det blri enklare att genomöfra förändringar i en mindre grupp och med de som har högre kunskap och möter medlemmarna ofta.
  I min klubb drivs 70% av våra klasser (just nu 53 pass per vecka) av personal med 60-100% tjänst medan övriga hålls av instruktörer med minst 4-6 pass per vecka. Dessutom är 70% av våra pass 25 minuters, jag tror stenhårt på korta pass, 25/30 minuter gör att folk får tid i sin vardag att klämma in passet, de börjar pass varje halvtimma och man kan variera sin träning mycket mera.
  Utomhus är också pass vi kör sen ett par år tillbaka, till en stro del med inspiration av dig Jose, nu i vår bygger vi på det utbudet rejält.

  Keep up the good work my friend!!

  • José Nuñez skriver:

   Du är härlig Tommy! Kör på som du gjort;-) Till hösta MÅSTE jag få sätta tänderna i dina instruktörer,,,, hörs


Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.