Föreläsningar/Workshops

Är du också en lat typ?

11 april 2013

540941_10150880613889606_675604605_12660943_1372869230_n

Otaliga äro de som kallar sig lata, helt i onödan.
I min värld finns det nämligen inga lata människor, bara naturliga.

Tittar vi på hur människans liv utvecklats under 100 000-tals år så har det dominerats av: äta, leka, och vila. Däremellan petade vi in korta avbrott då vi slogs för våra liv och parade oss.

Vi är programmerade till att göra så lite som nödvändigt. Vi ska göra lagom och bekvämt för oss.

Det som skiljer oss från övriga däggdjur är vardagen. Däggdjur lever under ständig utmaning. Människan i vår del av världen väljer att skapa livslång passivitet och kalla det för välfärd. Alltså har vi själva skapat behovet för det som vi valt att kalla -träning. Träna är ett sätt för människan att kompensera sin passivitet.

Ur det perspektivet blir det kul att kika lite på vad vi har gjort i gym och träningsbranschen. Låt se, vad har vi ”skapat”: Liksidig belastning, skadefri träning, takt, set/reps. Gud förbjude om någon går under 90 grader i en knäböj. Bänkpress, curlbänk, curlbräda är andra saker som får mig att le.

Vi har kommit på så mycket, och det mesta är onaturligt. Inte konstigt att många väljer det naturliga och ligger kvar på sofflocket eller parkerar framför en skärm.

Jag funderar ofta över varför så många tror sig ha problem med att anstränga sig när det borde vara ett naturligt tillstånd. Tror svaret helt enkelt är för att vi gjort träningen för tråkig, enformig och utan stimuli i form av utmaning.

Det vi generellt kallar kul och rolig träning är den som utmanar oss. Det kan handla om fotboll, dans, innebandy och liknande. Där hör vi fler säga kul träning. Kring gymrelaterad träning knyter vi ord som ”nyttigt, viktnedgång, muskeluppbyggnad, medlemsantal med mera”, det blir helt enkelt lite ”sjukgymnastikenergi” kring det. Nyttigt och tråkigt, lätt att prioritera bort.

Så vad jag strävar efter när jag jobbar med kunder eller utvecklar gruppträningskoncepten är att få individen/gruppen nyfiken på utmaningen.

Träning ska vara utmanande, varierande och en ständig utveckling. Görs detta på ett tillåtande sätt kan alla vara med och utvecklas oavsett tidigare erfarenheter. Det finns för många rörelser för att man ska behöva fastna i övningar som utförs på samma sätt månad efter månad.

Gillar du ”tänket” och är sugen på att själv bli en ledare har du nästa möjlighet 4-5 maj då jag håller i en M-Outdoorutbildning i Stockholm.

M-Outdoor är en funktionell träning där deltagarna jobbar med käppar, snören och sin kropp som redskap.  Efter utbildningen har du fått det som behövs för att kunna köra olika pass med grupper i olika utemiljöer såsom parker, skog, grusplaner och så vidare.

Hoppas att vi syns för delad glädje är dubbel glädje.

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.