Föreläsningar/Workshops

Nu försöker man medicinera bort ungas depression, om de inte tar livet av sig innan.

08 april 2013

teen1

Allt fler unga söker sig till vården för ungdomspsykiatrin, allt fler unga får medicinering för sin nedstämdhet och hyperaktivitet.
ALLT FLER UNGA TAR LIVET AV SIG.

I ett inslag på TV-4 pratar en psykolog om det stora krav som ställs på dagens ungdomar. Tillsammans med en ung dam som sprungit in i väggen menar han att kraven är för stora på ungdomarna. De menar att- ”tunga beslut läggs på små sköra axlar”. Jag tror mer på att-” sköra axlar får för få kramar”.

Jag tror inte att kraven är huvudproblemet, dock ett problem. Ungdomar ska ha krav, de mår bra av att ha krav på sig. Det måsta bara veta vad som krävs och få stimuli kring dessa krav, vilket de inte alltid får.

Att vi rör oss mindre är ett annat uppenbart problem som bidrar till att kropp och kropp kommer ur balans.

Störst problem till ungdomars mentala ohälsa är dock den cocktail av press som alla alternativ bidrar till. Jag tänker främst på den informationspress som vi utsätter våra ungdomar för. Med en digital mediavärld som jagar på i allt snabbare hastighet kollapsar ungdomars mentala bearbetningsförmåga totalt.

Vi som är +35 är gamla nog för att kunna sålla bort lite av det som sköljs över oss. Vi har lite långsammare reaktion och tätare filter. Tyvärr verkar det också bida till att öka klyftan mellan vuxna och ungdomar. Vi förstår sämre vad våra ungdomar utsätts för.  Vi har svårare att sätta oss in i vad våra ungdomar jagas av.

Deras själ är som en nykläckt fågelunge som jagas av en flock utsvultna vargar.

Medieindustrin jobbar i all välmening allt aggressivare med att få just deras budskap att tränga sig in i de finmaskiga och relativt orörda nätverk som utgör ungdomars själ.

Det blir en missmach mellan de krav som skola och samhälle sätter. I skolan ska ungdomar uppfylla kvoter och förväntningar samtidigt som mediaindustrin pumpar ut miljoner alternativ som i läckra förpackningar framstår som betydligt aptitligare alternativ än de som kommer från skola och samhälle.  (vars presentation kan liknas vid ihopknögglat tidningspapper.)

Jag är säker på att vi bara ser början på ett haveri. Vad annat kan man tro när de med kraft och makt svarar upp som de gör nu. Ska vi få stopp på detta måste vi ge våra ungdomar mer vuxen närvaro och ro. Vi måste låta dem utmanas på ett naturligare sätt. Få våra barn tillbaka till naturliga rörelser i betydligt större utsträckning än nu och samtidigt strypa informationspressen. Alltså färre appar, mindre spel, endast ett socialt nätverk där man bara kan lägga in max 10 inlägg per dag och så vidare.

Och vi kan inte bara sitta och vänta, vi får börja nu och vi kan börja med dem vi har närmast oss.

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2020 José bloggen.