Föreläsningar/Workshops

Snabbt och effektivt säger forskningen, vad säger du?

16 januari 2013

Intressanta studier som görs av forskare stärker teorin om att vi kan bete oss som det däggdjur vi är,,, när vi ska träna.

I veckans mediasändning kan du lyssna på Mikael Tonkonogi som är en intressant forskare som får allt större utrymme och som vi kommer att höra allt mer om. (Tryck på text)

Mikael tar upp ämnet -kort och effektiv träning. Han gör liknelsen med Lejonets vardag. Och det finns all anledning att kika vidare på detta för oss som gillar att förmedla träning. Spetsa även öronen när han nämner effekten av en apelsin efter träning. Jag höll för ett par år sedan en workshop tillsammans med en Forskare från KI som höll i en internationell studie kring antioxidanter, som finns i ex apelsiner. Mycket intressant!

Men det som ofta försvinner när media lyfter fram intressant forskning till allmänheten är helheten. Speciellt gäller det när träningen främst ska främja folkhälsan.

Och det är just den magiska helheten jag vill komma åt när jag vidareutvecklar våra gruppträningsmoduler till gym och föreningar.           I vårt utvecklingsarbete anammar vi den senaste forskningen och ger individen en individuell möjlighet att träna intensivt, efter sina individuella förutsättningar. Vi skalar bort tunga vikter i vår gruppträning. Vi låter istället tempot och drag/pressmotstånd vara belastning. Vi skapar övningar som är utmanande samtidigt som de är tillåtande så alla kan vara med och snabbt utvecklas. Och framför allt, det ska vara kul, inspirerande och snabbt ge resultat.

Men är det optimalt? Är den träningen den bästa?

Jag tror att vi ska lätta lite på strävan efter optimal träning när det kommer till motionärer. Och då speciellt när det kommer till gruppträning. Det är helt enkelt för många individuella parametrar som spelar in för att EN träningsmodell ska vara optimal för alla. Människor har som bekant olika behov och vi reagerar olika på olika motstånd. På det vill vi som motionärer ha en bra upplevelse. Fin natur, bra väder, varmt i vattnet, skön träningsmaskin. I gruppträning gäller det att hitta musik och en som kan leda passet på rätt sätt vilket ställer krav på instruktörens ledaregenskaper.

Men jag välkomnar studier som den Mikael för ut. Kort och intensiv träning på rätt sätt vid rätt tillfälle är ett mycket bra och intressant alternativ till de ”gymsanningar” som idag finns.

Vill du prova på en intensiv övning som utövas i gymmiljö kanske rörelsen som multiathleterna Amanda och Axel utför kan inspirera dig. Har du inte tillgång till en liknande träningsmaskin kan du utföra rörelsen på det sätt som vi gör i gruppmodulen M-Aerobox, med en partner och gummiband.

Nu ska jag fortsätta att gotta mig i förberedelserna kring de roliga föreläsningsuppdrag jag fått.

Ha skoj & träna nyfiket!

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.