Nyheter, Press

Livsstils anarkister sökes!

24 juni 2011

Jag har skrivit det förr, och jag skriver det igen. Det är dags att vi aktiverar oss mot livsmedelsindustrin. Idag har vi trotts bättre vetande skapat ett strutsbeteende som redan har fått för stora konsekvenser globalt.

Att ett fåtal, färre en 1%, står för över 50% av omsättningen i livsmedelsbranschen skvallrar om ett ohälsosamt maktstyre. Det har skapat en bransch som ständigt söker billigare och därmed lönsammare sätt att återskapa produkter som påminner om ursprungsprodukten men inte är det.

Och ur företagslönsamhetsperspektiv kan jag ha förståelse för det som händer när man ser att produkter som frukt, bönor med mera ger en låg avkastning kring ett par procent medans snacks, läsk och godis ligger från 15% och uppåt. Tar man del av siffror som finns från 2007 ser man ett produktionsvärde på över 8000 miljarder kronor. Det är mer pengar än i bil och kemi industrin.

Och det som gör mig mest frustrerad är att allt medvetet mörkas av lobbyister och maktonanerande pampar inom organisationer, stat och framför allt inom livsmedelsbranschen.

Idag bedrivs det en galet skev lobbyverksamhet för att till exempel märka produkternas ursprungsland på ett ÄRLIGT SÄTT. Det är ett kompakt 0-intresse från livsmedelsindustrin som bollar bort oss totalt. Problemet är att i denna grupp finns miljonerna som används till att anlita slipade PR-byråer. Ex fick Fleishman-Hillard 8-9 miljarder för att få EU- att inte nappa på en ”trafikljus” kampanj som, delvis och enkelt förklarat, gick ut på att skapa ett signalsystemtill oss konsumenter. Grön märkning var en produkt som var ”ren” medans röd var ”återuppbyggd”.

Att mörka ursprungsländer, innehåll, med mera görs för att du och jag inte skall kunna fatta kloka beslut. Bara att det görs visar att de finns saker de tror vi inte vill se.

Det har skapat sjukt snedvridna konsekvenser som inte bara påverkar vår hälsa på olika sätt. Tänker på fettma, allergier, den bakteriella spridning som i dagarna är en mycket het potatis. Allt tillåts och frodas av vårt sätt att massproducera under miserabla förhållanden. Vad som är lika illa är att fattiga länder är helt i händerna på denna rov industri. Man fattar helt enkelt beslut som bönder skall rätta sig efter, ex att Chile skall leverera vindruvor. Alla bönder och odlare som vill vara med och ”leka” får snällt styra om verksamheten till vindruvsodling under miserabla förhållanden. Vips så försvann även den så viktiga balansen som mångfalden erbjuder.

Det svåra är inte att hitta effekter av ett sjukt maktmissbruk, utmaningen ligger i att ändra den till din och min fördel…..

Jag önskar att ensam är stark, då hade jag redan löst detta åt oss. Men så är inte fallet. JAG har därför tagit beslutet att stötta och sprida det arbete som görs på

”ÄKTA VARA” www.aktavara.org

 

Det är en liten svensk organisation som redan tas som ett hot av livsmedelsbranschen varför en jätte som ICA lobbar för att strypa organisationen. ÄKTA VARA vill upplysa dig och mig om vad vi äter och vart det kommer ifrån, helt enkelt ge oss en möjlighet att bli medvetna.

Mats-Eric Nilsson, Författare och journalist, har skrivit ett par heta böcker kring E-ämnen och hanteringen kring vår mat. Böckerna, och organisationen, har redan påverkat branschen att agera. Det finns en rad fall där företagsjättar har kontaktat organisationen för råd med mera.

Och de behöver bli fler och större för att ruska om ex ICA och andra bromsklossar som sätter ekonomisk vinst som ett skynke för ansiktet och inte vill lyssna.

GÅ IN PÅ DERAS SIDA OCH LÄS SAMT ANSLUT – BLI EN ”LIVSMEDELSANARKIST” .

Inga kommentarer

Dela din åsikt

Kommentera

Våra koncept

"Ingen träning blir bättre än vad du gör den till, se till att gör den bra, och rolig" - Jose Nuñez

Jose Nuñez är grundare av Bodies In Motion som genom de 25 verksamma åren visserligen har bytt namn par gånger men alltid haft samma passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

I denna blogg kan du ta del av Jose’s tankar och tips. Även komma med reflektioner och kommentarer.

Författare till:

   
mxdcvaraklader
springtime

© 2021 José bloggen.